Gabriel Bogdan Ionescu, supranumit "geniul informaticii", condamnat la trei ani de inchisoare pentru phishing, a acceptat sa colaboreze cu autoritatile italiene pentru capturarea infractorilor care actioneaza pe internet, informeaza cotidianul Corriere della Sera.

Tanarul roman in varsta de 22 de ani, medaliat cu aur la Olimpiada balcanica de matematica, a devenit cunoscut in Italia, dupa ce anul trecut a fost admis primul la Facultatea de Inginerie Informatica din cadrul Universitatii Politehnice din Milano.

Gabriel, care urmeaza sa colaboreze cu politia italiana, va dezvolta sisteme informatice pentru prevenirea infractiunilor (informatice - n.red.), ca cele legate de clonarea de carduri de credit si, in special, pedofilia, demascandu-i si identificandu-i pe administratorii site-urilor pedopornografice, potrivit avocatului sau, care a precizat ca Ionescu a acceptat oferta.

Insa ultimul cuvant ii apartine judecatorului Tribunalului de supraveghere, care va stabili in 5 mai daca Gabriel va putea parasi penitenciarul. "Am obtinut deja acordul fratilor Somaschi (ordin religios - n.red.) pentru a-l gazdui pe Gabriel, care va putea sa ispaseasca la colegiu pedeapsa. Dupa-amiaza va lucra, part-time", a adaugat avocatul, citat de NewsIn.

Gabriel este un geniu al informaticii dupa cum au recunoscut si profesorii sai de la Politehnica. Acum este pusa in discutie posibilitatea de a-si folosi aceste aptitudini extraordinare in scop pozitiv, noteaza corriere.it.

Bogdan este fiul unui inginer care lucreaza la Ministerul de Interne din Bucuresti. Tanarul a intrat in anul 2007 in legatura cu o banda de hoti, care se ocupa cu infractiuni de tip phishing.

Ionescu, impreuna cu mai multi membri ai undei bande expediasera cateva zeci de mii de emailuri mai multor titulari de conturi curente la Posta italiana, cerandu-le sa isi introduca datele personale pe un site, care era identic cu cel al Postei. Romanii treceau aceste date pe carti de credit preplatite, prin intermediul unei persoane care avea un cont curent deschis la Posta italiana si primise un astfel de card. Singura problema era ca suma maxima pe care o puteau scoate pe zi dintr-un cont era de 500 de euro, dar banda a reusit sa ocoleasca si aceasta limita, prin transferarea banilor prin conturile unor cazinouri. Valoarea totala a fraudei s-a ridicat la 200.000 de euro, dar Bogdan Ionescu, care a marturisit ca a construit site-ul clona, sustine ca a primit numai 5.000 de euro din total, desi acordul initial cu banda fusese ca il vor plati in functie de cat vor fura.

Infractorii au fost descoperiti in momentul in care au incercat sa sustraga din conturile Postei italiene suma de 100.000 de euro. Politistii italieni au dat apoi si de urma celui care a creat programul de phishing. Gabriel a fost arestat si condamnat la inchisoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.