In anii ‘80, Dan Mircea Dumitrescu a fugit din tara, iar nevasta lui s-a recasatorit cu Adrian Nastase

Cind s-a saturat de comunism, prin anii `80, a ales sa ramina la Londra, unde a cerut azil politic. Dan Mircea Dumitrescu avea putin peste 30 de ani si participase la realizarea primului computer din Romania. Acum traieste in Australia, unde se ocupa de afaceri si se fereste de romani. Ca multi altii, spune ca nu si-ar dori sa fie premier. Asa cum a fost, pina mai ieri, Adrian Nastase. Aparent, nici o legatura intre cele doua personaje.

Totusi, cei doi au ceva in comun: Dana Miculescu, in prezent Nastase. Este femeia pe care Dumitrescu a lasat-o in urma atunci cind a fugit din tara. In buletinul actualei doamne Nastase scria, in dreptul numelui de familie, "Dumitrescu". Cei doi erau casatoriti. Acum, cind vine vorba de Dana Nastase, Dumitrescu este extrem de discret.

Are centura neagra la arte martiale, participa la semifond, joaca baschet si schiaza. Dumitrescu, un tip sportiv la cei 56 de ani ai sai, vine cite o saptamina pe an "acasa", la Piatra-Neamt. Vorbeste despre fostii profesori si insista asupra faptului ca este membru al unui singur "partid": grupul fostilor colegi de liceu, denumit "Alumni Petru Rares". Totul a inceput cu o bursa pe care Dumitrescu, student la Automatica Bucuresti, a primit-o la Grenoble. Aici, s-a specializat in computere, dupa care si-a dat teza de doctorat si a devenit profesor la universitatea din orasul francez.

O "evadare" ce i-a deschis drumul lui... Nastase

Se intoarce in tara, in 1974, initial pentru doua saptamini. Autoritatile il opresc insa in Romania fara explicatii: "Am fost blocat aici pe sase ani". Face parte din echipa care construieste primul calculator romanesc. In 1981, cere azil politic la Londra. Era deja casatorit cu Dana, fiica fostului ministru al agriculturii, Angelo Miculescu.
Dan Mircea Dumitrescu: Am plecat, in primul rind - sa fiu foarte clar si sincer - din cauza nedreptatilor sociale. Dupa mine, erau foarte putine sanse sa se schimbe ceva aici.

Reporter: Va lipsea ceva?
Personal, nu-mi lipsea nimic. Dar daca luai o perspectiva, cum s-ar spune, din elicopter, vedeai nedreptatile sociale si nu puteai interveni in vreun fel. Nu puteam sa ma realizez aici. Acesta a fost cel de-al doilea motiv pentru care am plecat.

Sa raminem la "filmul" azilului politic. Pe atunci aflam cite ceva despre azilul politic doar de la Europa Libera. Era complicat?
A fost destul de simplu. Le-am explicat nedreptatile sociale de aici, care ma faceau sa nu pot sa am o viata sufleteasca linistita. Au inteles si am avut de ales. Puteam sa stau in Anglia si sa astept sapte ani pina sa primesc cetatenia sau sa plec in Australia ori Canada si sa primesc cetatenia dupa un an. M-am gindit ca-i mai usor de supravietuit in Australia, ca-i mai cald si nu ai nevoie de multe lucruri.

Zen-budism si yoga in Australia

Cum a fost prima zi in Australia?
Foarte straniu. Am plecat cu un bilet platit de avion si cu 400 de lire sterline in buzunar. Pe 1 iulie 1981 am ajuns in Sydney si pe 20 m-am angajat la o firma de calculatoare. Am stat la ei 14 ani si ultimii patru am fost presedintele firmei.

Se recasatoreste in Australia. In 1997 a simtit "declicul". A trecut la Zen-budism. Are un "ghid" cu care se intilneste aproape zilnic. Face yoga si meditatie.

Pe linga evolutia spirituala, a intervenit si o schimbare profesionala, nu?
Am plecat de la firma de calculatoare in 1995 si m-am reprofilat. Am facut cea mai grozava schimbare, dupa capul meu. E o firma de consultanta care se ocupa de "head-hunting" (cautare de personal calificat - n.r.) la nivel de conducatori de firma. Am inceput pentru firmele mari de calculatoare. Daca un conducator pleaca, firma ne angajeaza pe noi ca sa-l gasim pe urmatorul.

Si Adrian Nastase a mai fost casatorit

Prima sotie a lui Adrian Nastase locuieste, in prezent, in Statele Unite. Este fiica fostului ministru de externe din perioada comunista, Grigore Preoteasa, decedat intr-un accident de avion in 1957, la Moscova. Casatoria lui Adrian Nastase a avut loc la ofiterul starii civile, nu insa si religios, si a durat foarte putin. Exista, de altfel, mai multe articole aparute in presa americana de limba romana care provin de la o ruda a lui Adrian Nastase, care prezinta detalii picante despre motivele divortului.
La inceputul anilor `90, revista "Academia Catavencu" a reluat unul dintre aceste articole, conform caruia Adrian Nastase ar fi fost homosexual. Nastase a negat categoric aceste informatii, dar nu a dat detalii niciodata despre prima lui casatorie. In prezent, prima sotie este recasatorita si are cetatenie americana.

La a treia nevasta

Spune ca, recent, a cumparat firma. Vrea sa infiinteze un curs la Academia de Stiinte Economice "pentru cei care vor sa-si conduca propria cariera". Pentru asta, planuieste sa vina in Europa, cu sotia.

Ati pomenit sotia. E a treia?
Da, ne oprim aici!... E englezoaica, din Londra, a venit in 1987 in Australia. A avut o viata foarte interesanta. E presedintele comunitatii de absolventi de la Cambridge stabiliti in Australia. Dupa universitate, s-a angajat la "Bank of America", nu i-a placut de loc si dupa doi ani de chin a plecat in Buenos Aires ca sa fie misionara, sa-i ajute pe batrinii englezi de acolo. Era trimisa de Biserica protestanta din Anglia. A venit in Australia in 1987. M-am intilnit cu ea in 1995 si ne-am casatorit acum sapte ani. Ea are traseul ei spiritual, care merge in paralel cu mine. Cind vrei sa te urci pe virful muntelui sint o sumedenie de carari, dar toate ajung in acelasi loc.

"Nu mi-ar fi placut sa fiu premier"

Mai spune ca are trei fete, din a doua casatorie.
Dumitrescu povesteste apoi ca nu prea are legaturi cu romanii din Sydney, dar i-a cunoscut pe ambasadorii tarii noastre in Australia. Cu gindul la fosta lui sotie, incercam un joc de imaginatie.

Cum ar fi fost sa fiti premierul Romaniei?
Nu cred ca am calitatile care sint necesare pentru asa ceva. De fapt sint sigur. Eu, daca e sa ajut, pot sa fac parte din echipa care ar transforma o situatie. Sint specializat in schimbari masive. Asta am facut la toate firmele la care am fost. Pot sa ajut, daca vrei, un conducator de firma sau un conducator de tara.

Totusi, nu v-ati gindit macar o clipa la aceasta ipoteza?
N-as fi fost bun si nici nu mi-ar fi placut.

Dan Mircea Dumitrescu
Bursier si profesor in Franta, pe vremea lui Ceausescu
Casatorit cu fiica unui demnitar PCR
A fugit din tara, alegind democratia si capitalismul
Afaceri in Australia, nu este membru de partid
Un ilustru necunoscut
Trecut de "rebel"
Centura neagra la arte martiale

Adrian Nastase
Studii de Drept International, deplasari externe in regimul PCR
Insurat de doua ori cu fiice de nomenclaturisti
A facut cariera inainte de 1989 fara a fi vizibil
Politica la nivel inalt in Romania dupa Revolutie
Pe prima pagina a ziarelor
Conformist, arogant
"Primul vinator" al tarii


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.