Cu o zi intarziere fata de data anuntata, Traian Basescu va explica astazi, in cadrul unei conferinte de presa, macar partial, modul in care a fost rezolvata criza ziaristilor romani rapiti in Irak. Declaratiile presedintelui sunt cu atat mai asteptate, cu cat, in cele doua saptamani scurse de la eliberarea jurnalistilor, numarul intrebarilor a crescut. In acelasi timp, secretomania in care se desfasoara ancheta Parchetului nu face decat sa amplifice bursa zvonurilor.

SRI si SIE ar fi cunoscut planul rapirii jurnalistilor la Bagdad, pus la cale, in Romania, de Hayssam Omar si Mohammad Munaf, sustine un fost ofiter de Informatii de la "Sinteze". L-ar fi cunoscut, deoarece din data de 22 decembrie 2004 au fost obligati sa monitorizeze drastic gruparea lui Omar. La acea data, Iulian Dragomir, presedintele Oficiului National de Combatere a Spalarii Banilor, a blocat, prin acte oficiale, tentativa lui Omar de a transfera un million de dolari catre Siria.

Din acel moment exista transcrieri ale unor convorbiri dintre membrii grupului Omar. Din transcrieri ar rezulta ca au fost inregistrati, filati si "infiltrati". "Servicile" si-ar fi facut serios treaba, pentru ca deja se instalase un nou presedinte la Cotroceni, iar sefii trebuiau sa-l impresioneze cu rezultatele muncii lor. "Rezisti daca devii indispensabil. Nu e suficient sa fii doar util", sustine ofiterul.

"Serviciile" ar mai fi reusit ceva: au reusit sa-l izoleze pe presedintele tarii de grupul jurnalistilor obisnuiti sa critice derapajele puterii. Au reusit sa-l izoleze pana si de grupul de jurnalisti carora Basescu le multumise pentru curajul si corectitudinea din campania electorala...

SRI si SIE nu ar fi facut nimic pentru a impiedica plecarea jurnalistilor in Irak. "Plecarea lor le pica bine. Daca ar fi reusit planul de recuperare a jurnalistilor rapiti, cu Omar in chip de inger salvator, s-ar fi stins acuzatiile la adresa unor sefi ai celor doua institutii, care au fost la vanatoare cu Omar. Sau la adresa unor actuali sau fosti ofiteri, care au beneficiat de ilegalitatile financiare comise de Omar. Presupun ca se stie: arabii recrutati din randul fostilor informatori sau agenti - vesnic studenti in Romania - au fost incurajati sa comita ilegalitati finaciare. Cea mai mare parte a banilor s-a scurs in buzunarele protectorilor: oameni politici si inalti functionari ai statului".

Basescu le-a incurcat putin planurile cu arestarea lui Omar, obligand "orchestra" sa interpreteze o "variatiune", dar la final i-a felicitat cu varf si indesat.

SRI si SIE au mai reusit ceva, pe langa osanalele inchinate lor chiar de catre Basescu. Au reusit sa-l puna in conflict cu breasla bagaciosilor in treburile tarii. Asa cum au reusit sa o faca si cu Emil Constantinescu. Alte scenarii, dar acelasi rezultat.

Totul e bine, cand finalul e la fel de fericit. Asa ar fi ramas, daca n-ar fi existat mereu aceiasi ziaristi bagaciosi.

SRI si SIE stiau ca Marie-Jeanne Ion si Dan Dumitru, de la Prima TV, cunosteau detaliile "rapirii"- sustin si alti analisti militari, consultati de noi. Precaut, directorul Dan Dumitru de la Prima TV a luat declaratii scrise de la Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci, potrivit carora cei doi au plecat in Irak pe propria raspundere.

De asemenea, analistii spun ca ar fi stiut de "rapire" si parintii jurnalistei. S-a vazut din primele doua zile ale rapirii, cand sotii Ion nu pareau deloc speriati, in comparatie cu parintii lui Sorin Miscoci.

S-a schimbat "regia" dupa arestarea lui Omar, si abia atunci s-au speriat... Marie- Jeanne a recunoscut ca a cumparat o masina de la firma lui Omar. Dumitru a negat.

Tatal jurnalistei rapite a confirmat ca Omar a fost la vanatoare cu el, ba chiar si la aniversarea sa. Despre toate acestea, dar si despre SRI, SIE, Securitate etc., Traian Basescu are obligatia sa inlature "ceata" la conferinta sa de presa de astazi. Asa cum a promis.

Zece intrebari pentru seful celulei de criza

1. Stia vreunul dintre cei trei ziaristi despre planul rapirii?

2. Cum de nu au stiut serviciile secrete de planurile lui Hayssam si nu au prevenit criza ostaticilor romani din Irak, tinand seama ca omul de afaceri sirian era monitorizat de multa vreme?

3. Mai exista in acest moment alte persoane decat Mohammad Munaf retinute la Bagdad in cazul rapirii ziaristilor romani?

4. Cum a ajuns Ovidiu Ohanesian sa faca deplasarea in Irak? Cine i-a propus sa faca aceasta deplasare si in ce conditii?

5. Cum a influentat arestarea lui Hayssam la Bucuresti cursul negocierilor purtate in Irak?

6. Stia Traian Basescu ca Hayssam va iesi in fata presei pentru a povesti despre cererea de rascumparare primita din Irak, stiut fiind faptul ca omul de afaceri sirian fusese in mai multe randuri la Cotroceni inainte sa faca publica aceasta informatie?

7. Ce s-a intamplat cu cei 200.000 de dolari pe care Omar Hayssam i-a trimis in Bagdad, bani care, potrivit informatiilor publicate in presa, ar fi ajuns la ambasadorul Mihai Stuparu prin intermediul doctorului Mohamad Yassim?

8. Care sunt oamenii politici care l-au sprijinit direct pe Hayssam in ciuda informatiilor alarmante furnizate de serviciile secrete?

9. Gruparea care i-a tinut ostatici pe romani este responsabila si pentru alte actiuni de acest gen?

10. S-ar face Romania de ras pe plan international daca s-ar afla ca unul dintre ziaristi a participat la organizarea rapirii? (

"Clarificarile" nasc noi intrebari

Ancheta desfasurata de Parchet a condus la acuzarea lui Omar Hayssam si Mohammad Munaff, dar alte zeci de intrebari au ramas nelamurite. Cel mai trist este, insa, ca multe semne de intrebare planeaza chiar asupra ziaristilor, in special in privinta jurnalistei Marie-Jeanne Ion, care este suspectata ca stia dinainte despre planul rapirii.

Reveniti in tara dupa 55 de zile de captivitate, Sorin Miscoci, Marie-Jeanne Ion si Ovidiu Ohanesian au fost preluati de autoritati direct de pe aeroport si "cazati", pentru cateva zile, intr-o locatie secreta. Dupa "descarcarea de informatii" in trei zile, s-au putut intoarce la familii.

Inceputul saptamanii trecute a adus si primele relatari din partea celor trei jurnalisti. Ovidiu Ohanesian a povestit o parte a calvarului prin care a trecut. Doua zile mai tarziu, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci, au prezentat la postul Prima TV o inregistrare in care au redat, fragmentat, evenimentele. Nici una dintre aceste marturii nu are insa darul de a spulbera anumite semne de intrebare. Marie-Jeanne Ion a incercat sa demonstreze, "pe viu", modul in care a reusit sa transmita celebrele SMS-uri, insa nu prea a convins.

Miercuri, cei trei ziaristi au sustinut o conferinta de presa, organizata de Prima TV. Sub tirul intrebarilor, Ohanesian a admis ca a fost batut de rapitori. Fara amanunte. Cu justificarea: ar putea pune in pericol viata altor persoane. Motivatia adanceste misterul.

Marie-Jeanne Ion a sustinut ca l-a cunoscut pe Hayssam in urma cu cativa ani, intr-o deplasare oficiala cu seful statului in Tunisia, iar de atunci s-au intalnit ocazional, la diverse evenimente. Cu toate acestea, cand a dorit sa-si cumpere o masina, ea l-a sunat pe Omar pentru "un sfat".

Ovidiu Ohanesian a refuzat sa precizeze cine i-a facut legatura cu Omar si de ce a acceptat sa plece in Irak pe banii unui persoanj atat de dubios. La sfarsitul saptamanii, acelasi Ovidiu Ohanesian a povestit, in timpul unei emisiuni TV, ca Marie-

Jeanne Ion, se certa cu rapitorii in privinta casetelor video ce urmau sa ajunga la postul Al-Jazeera. "De mai multe ori a vrut sa schimbe modul in care era organizata filmarea. Nici nu-i lasa sa vorbeasca", a spus Ohanesian.

Senatorul Vasile Ion, a sustinut ca fiica sa si cei doi colegi ai ei au fost rapiti in Irak de o grupare terorista care a ucis ostatici. "Pot sa spun ca cei care i-au rapit nu sunt nici fraieri, nici niste ageamii ori niste talhari. Ei fac parte dintre cei care au facut ritualuri in Irak si vor veni argumente in acest sens", a declarat, vineri, Ion Vasile. In incercarea de a apara onoarea fiicei sale, senatorul PSD nu s-a sfiit sa-i jigneasca pe cei care au indoieli. "Numai bolnavii psihic pot gandi ca a fost o inscenare", a declarat Vasile.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.