Scriitorul Norman Manea a fost recompensat in aceasta saptamana, la Paris, cu Premiul pentru Litere al Fundatiei Iudaismului Francez, distinctie care le-a fost acordata, la editiile precedente, lui George Perec si Emmanuel Levinas, au anuntat organizatorii.

"Pentru multi, Norman Manea este primul scriitor de limba romana care ar merita Nobelul (...), comparat cu Kafka, Musil, Sabato, pentru scriitura sa", a spus scriitoarea Clemence Boulouque, cea care i-a inmanat premiul, in cadrul unei ceremonii gazduite de Théatre du Vieux Collombier.

Premiul pentru Stiinta, prezentat de Perrine Simon-Nahum, a revenit savantului Jean-Claude Ameisen, profesor-sef al Laboratorului de Cercetare al Universitatii Paris 7, autor al unor lucrari fundamentale despre moartea si regenerarea celulelor. Premiul pentru Arte, prezentat de Robert Bober, i-a fost acordat compozitorului si pianistului Denis Cuniot.

Fundatia Iudaismului Francez, infiintata in 1974 si coordonata de David de Rothschild, acorda in fiecare an, in februarie, Premiile pentru Arte, Litere si Stiinta.

Norman Manea, prozator si profesor de literatura europeana, „writer in residence” la Bard College, New York, a fost distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti in 1979 si cu Premiul Uniunii Scriitorilor, in 1984, care insa i-a fost anulat de Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste. In 1992, a primit Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur, iar in 1993 Biblioteca Nationala din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de „Literary Lion” al bibliotecii. In 2002, Manea a primit Premiul international de literatura Nonino pentru „Opera Omnia”, iar in 2006, Premiul Médicis Étranger pentru "Intoarcerea huliganului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.