O treime din viata inseamna somn, dar, potrivit studiilor, putini oameni ii acorda atentia necesara. Aproximativ jumatate din romani sforaie (intre 60% si 40%), iar 4% au sindrom de apnee in somn (li se intrerupe respiratia in timp ce dorm), arata un studiu al pneumologilor de la Institutul "Marius Nasta". Tulburarile respiratorii din timpul somnului pot afecta sanatatea deoarece, in timpul zilei, apar senzatia de oboseala, scaderea capacitatii de munca si concentrare.

Bolnavii cu apnee in somn atipesc frecvent si adorm in situatii inedite, in mijloacele de transport sau la serviciu. Cele trei laboratoare de somnologie din tara, aflate la Bucuresti, Timisoara si Iasi, pot deservi un numar mic de pacienti, avind aparatura insuficienta, in mare parte obtinuta prin donatii.

Medicii ORL-isti spun ca principalele cauze ale sforaitului si apneei sint rinitele hipertrofice, caracterizate de volumul crescut al mucoasei nazale, gitul scurt si insuficienta respiratorie cronica.
Evitati alcoolul inainte de culcare! Din punctul de vedere al cardiologilor, persoanele care sforaie si apneicii sint expusi riscului de infarct miocardic, accident vascular si hipertensiune arteriala. Singele lor este prea slab oxigenat, iar inima trebuie sa compenseze lipsa de oxigen printr-un efort mai mare. "Cel mai modern tratament este operatia cu laser in jurul omusorului (apendice carnos situat in cavitatea bucala), dar pentru cei care nu vor sa apeleze la o astfel de metoda exista si tratament pe baza de cortizon (preparate care actioneaza antiinflamator si antialergic)", a spus dr. Gabriela Balaban, medic ORL-ist in cadrul unei clinici particulare.

Alte mijloace de tratament sint folosirea unei pompe de aer, a unei masti pentru reglarea presiunii respiratorii, respectiv a unui aparat sub forma de proteza dentara, care impiedica vibratiile palatului moale (peretele superior al cavitatii bucale).
Specialistii ii sfatuiesc pe cei care sforaie sa-si aeriseasca bine dormitorul inainte de culcare, sa nu bea alcool cu cel putin o ora inainte de culcare, sa doarma pe o parte, si nu pe spate. De asemenea, este bine sa nu se apeleze la calmante decit in situatii speciale, deoarece pastilele pentru somn pot accentua sforaitul.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.