Reprezentantii institutiilor de mediu si cei ai producatorilor de pungi de plastic se intalnesc astazi la Parlament sa discute despre ecotaxa, a spus pentru NewsIn presedinta comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu.
"Am primit foarte multe sesizari din partea producatorilor care ne-au informat ca exista distorsiuni in piata din cauza introducerii de la 1 ianuarie a ecotaxei pentru pungile de plastic. De aceea vom organiza maine (miercuri n.r.) o masa rotunda la Parlament, cu toate autoritatile implicate si cu producatorii pentru a lua o decizie care sa protejeze mediul, dar fara sa favorizeze vreun producator", a declarat Sulfina Barbu.

Astfel, la discutii vor participa reprezentanti de la Ministerul Mediului, Administratia Fondului pentru Mediu, Garda de Mediu si Autoritatea Nationala de Protectie a Mediului, care vor analiza oportunitatea aplicarii taxei de 0,20 lei pentru fiecare punga fabricata dintr-un material ce nu este biodegradabil.
Intalnirea vine ca urmare a propunerii inaintate de Garda de Mediu, care vrea sa le acorde producatorilor de pungi de plastic o perioada de cel mult 6 luni in care sa-si poata adapta utilajele la productia de pungi din materiale biodegradabile.

Garda de Mediu vrea sa ii pasuiasca pe producatorii de pungi de plastic de la plata ecotaxei, cel mult 6 luni

"Am avut discutii cu ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, cu presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Vlad Marcoci, si cu presedinta camerei decizionale din Parlament, Sulfina Barbu, despre posibilitatea de a introduce o perioada de moratoriu intre o luna si sase luni - cat va fi necesar - pentru ca producatorii de pungi reciclabile sa poata sa-si certifice folia de polietilena folosita la fabricarea pungilor", a declarat, marti, pentru NewsIn, comisarul general al Garzii, Silvian Ionescu.

Producatorii de pungi de plastic biodegradabil au nevoie de atestat care sa certifice ca folia este reciclabila, iar pana la obtinerea certificatului platesc si ei taxa de 0,20 lei/punga, similar producatorilor si distribuitorilor de pungi din plastic nedegradabil.

Adoptarea ecotaxei de la 1 ianuarie 2009 nu a insemnat si crearea infrastructurii necesare pentru testarea foliei folosite la fabricarea pungilor de plastic biodegradabil, declarase, luni seara, comisarul general al Garzii de Mediu pentru The Money Channel.

"La 25 ale lunii, toti producatorii care nu au certificatul respectiv trebuie sa plateasca ecotaxa. Or, daca au facut investitii in utilaje, au cumparat aditivii necesari si mai platesc si ecotaxa, e posibil sa se creeze o problema sociala la nivelul industriei, iar unii sa ajunga chiar la faliment. Nu cred ca guvernul isi permite, in prezent, o asemenea problema artificiala", a explicat Silvian Ionescu.

Seful Garzii de Mediu a adaugat ca peste o luna si jumatate ar putea sa intre in functiune un laborator de testare a foliei de polietilena - primul din Romania - in cadrul centralei pielariei, catre care se vor putea indrepta toti producatorii care vor sa puna pe piata pungi din materiale biodegradabile.

In prezent, marile retele de magazine de retail nu mai dau cumparatorilor pungi de plastic in mod gratuit si au introdus la vanzare sacose din materiale biodegradabile, care pot fi inlocuite gratuit, cand nu mai pot fi utilizate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.