Subventiile acordate editurilor de carte scolara au fost stabilite in urma cu mai bine de zece ani, iar indexarile anuale cresc nesemnificativ bugetul alocat acestui sector, ceea ce duce la o criza care nu poate fi rezolvata decat printr-un dialog echilibrat cu ministerul Educatiei, spun editorii.

"De mai bine de zece ani subventia de la minister pentru manualele scolare este de aproximativ 2 euro, suma care, daca in 2000 acoperea cheltuielile de productie, acum este extrem de mica. Pe langa bugetul insuficient pentru cheltuieli, mai sunt si alte probleme cauzate de reglementarile in vigoare, care afecteaza calitatea manualelor. De pilda, nu se mai fac manuale, in fiecare an se reediteaza sau se modifica foarte putin structura cartilor, in functie de modificarile pompieristice din programa scolara. Credem ca o discutie cu ministrul Educatiei, in care ambele parti sa fie interesate spre rezolvarea acestor probleme, ar fi mult mai potrivita decat un conflict", a precizat, pentru NewsIn, directorul Editurii Sigma, Boris Singer.

Potrivit editorilor, bugetul alocat, anul acesta, manualelor scolare este comparabil cu cel de anul trecut, iar in acest domeniu nu se fac niciun fel de investitii. Reprezentantii Uniunii Editorilor din Romania (UER) care asigura peste 80% din productia si difuzarea de carte scolara, afirma ca exista o criza in acest domeniu, dupa ce au intocmit o analiza a calitatii manualelor si a situatiei bugetare a producatorilor.

Editorii spun ca nu mai pot subventiona productia de manuale din cauza faptului ca nu pot acoperi din bugetul propriu cheltuielile de executie si atrag atentia asupra faptului ca piata de carte scolara ar putea scadea cu 30-40% in 2009, in conditiile in care vanzarile au scazut, in ianuarie 2009 cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In aceste conditii, editorii se gandesc sa adopte masuri de criza menite sa asigure redresarea bugetului, respectiv scaderea planurilor editoriale cu 35-40% si reducerea personalului cu 10-25%.

UER solicita, in acest context, o intalnire cu ministrul Educatiei prin care sa se solutioneze problemelor editurilor. Pe lista de discutii se va afla si modificarea statutului editarii de carte scolara, care, in prezent, nu este considerata productie, ci prestare de servicii in domeniul comunicatii si informare, fapt ce conduce la imposibilitatea editurilor de a accesa fonduri UE destinate incurajarii si dezvoltarii productiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.