Serviciul Salvamont Arges a avertizat, marti, ca riscul de producere a avalanselor in masivul Fagaras este de gradul 4, risc mare, pentru zona situata la altitudini mai mari de 2.000 de metri si risc de gradul 3 in zone aflate la altitudini mai mici, informeaza corespondentul NewsIn.
In decurs de o saptamina, riscul de avalansa in masivul Fararas a crescut cu un grad, de la gradul 3 - risc insemnat la gradul 4 - risc mare. La Balea Lac - Cota 2000 stratul de zapada ajunge la aproape 2,5 metri, din care peste 30 de centimetri reprezinta zapada proaspata, tip pulver. Pentru urmatoarele zile sunt anuntate ninsori neinsemnate cantitativ, care nu vor modifica insa nivelul de risc, se arata intr-un comunicat remis de Serviciul public Salvamont Arges.

Temperaturile la peste 2.000 de metri vor fi cuprinse in intervalul intre minus 11 grade si minus 4 grade Celsius. Cu toate acestea, pe unii versanti, vantul a creat depozite de acumulare, unde, punctual, riscul este mai mare decat cel general afisat, se mai precizeaza in comunicat.

Traseul principal de creasta, precum si traseele turistice care acced in creasta masivului Fagaras, indiferent de altitudine, raman inchise. Sunt deschise traseele pana la altitudinea de 1.500 de metri (respectiv limita padurii) pe muchiile sudice secundare: Podeanu, Piscu Negru, Malita, Picuiata, Ghitu si in masivul Iezer Papusa. Salvamontistii recomanda turistilor sa foloseasca echipament de iarna - lopata, sonda de avalansa, dispozitiv radio de cautare in avalansa, coltari, pioleti, corzi pentru asigurare - la traversarea pasajelor expuse. De asemenea, salvamontistii precizeaza ca este interzisa iesirea in golul alpin si ca nu recomanda traversarea vailor abrupte, chiar situate in paduri, pentru ca acestea se pot activa si declansa avalanse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.