Peste 300 de ciobani s-au strans in aceasta dimineata in fata Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), cerand renuntarea la ordinul care interzice vanzarea directa in piete a produselor de origine animala.

In fata sediului Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) s-au adunat reprezentanti ai sindicatelor si asociatiilor crescatorilor de ovine.

"Au venit peste 300 de oameni din toate judetele tarii Sibiu, Iasi, Gorj, Ialomita, Botosani, Timis, Hunnedoara etc. nemultumiti de conditiile impuse de autoritate prin acest ordin", a declarat presedinrtele Asociatiei Crescatorilor de Ovine din Sibiu, Marcel Andrei.

Totodata, potrivit vicepresedintelui federatiei Romavis 10 Mai 2006, Nechifor Ionica, oierii protesteaza si impotriva conditiilor grele de identificare si inregistrare a animalelor si fata de neregulile inregistrate in randul medicilor veterinari din teritorii.

"Desi UE prevede inregistrarea animalului dupa 60 de zile de la nastere, la noi inregistrarea se efectueaza si dupa noua luni. Desi ar trebui sa o faca gratuit medicii veterinari ne cer bani pentru crotalierea animalelor de pana la doi lei pentru un animal. Pentru asta vom face tot posibilul sa ii dam in judecata" a spus vicepresedintele Romavis 10 Mai 2006.

Protestul se va incheia la ora 1.30, iar reprezentantii fermierilor spera sa intre intr-un dialog direct cu reprezentantii autoritatii.

La inceputul anului 2007, ANSVSA a emis un ordin prin care era interzisa comercializarea produselor primare, lapte, branza, carne, la nivel national, vanzarea fiind permisa doar pe raza judetului.

Ulterior, institutia a acordat o perioada de gratie, pana la 1 ianuarie 2009, pentru taranii care vand astfel de produse in piete. Indiferent de produsul comercializat, micii producatori sunt obligati sa respecte toate conditiile privind igiena produselor alimentare stabilite de regulamentul european.

Termenul din luna ianuarie a fost amanat pana la 1 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.