La Brateiu, langa Medias, doua familii de tigani si-au logodit pruncii. Maria, viitoarea mireasa, avea trei ani, iar Victor, cinci. Pentru tiganii caldarari, logodirea pruncilor inseamna traditie si afaceri. Alianta este negociata de unchi sau de bunici. Arvuna se scade din negocierea finala, „la nunta cu popa”.

Multe dintre basmele romanesti incep cu astfel de intelegeri si promisiuni, cand fatului care plange i se fagaduieste Ileana Cosanzeana sau Kira Kiralina. Ca sa-si pastreze bine inchegata comunitatea, caldararii fac, la randu-le, astfel de intelegeri pana la nivelul de veri de-al treilea.

Ulita caldararilor

La Brateiu, comunitatea caldararilor nu este cea mai numeroasa. Sunt cam 100 de familii. Mai numerosi decat ei sunt tiganii de casa (baiesii) cum li se spune. Cei mai avuti le au impozante, pe doua nivele, cu turnulete gen pagode.

Le lipsec, in schimb, baile din interior. Unul dintre ei ii si raspunde trimisului Prefecturii pe problemele rromilor: „Haideti dom’ Preda, nu ma mai intrebati de baie, ca ma rad astia!”, si arata cu degetul spre trei caldarari batrani, cu barbile pana la brau, care isi faceau siesta la poarta.

Cum strada cu pricina are casele dispuse de o parte si de alta a unui drum noroios, la unii, fundul curtii da pana in drumul judetean ce leaga Mediasul de Sighisoara. Intr-o astfel de casa, cu vedere la ambele strazi, locuieste Caldararu Traian, zis Cuza, impreuna cu familia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.