Guvernul planuieste sa continue un program de reabilitare termica a locuintelor, care s-a dovedit pana acum un semiesec, din cauza dificultatii populatiei de a-si plati partea de contributie.
Potrivit noului proiect de lege, proprietarii de apartamente ar putea plati doar 20% din costul lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor, pe cand restul cotei va fi platita de autoritatile locale, in proportie de 30%, iar 50%, din bugetul de stat, a declarat ieri ministrul Dezvoltarii si Locuintelor, Lucian Blaga. Potrivit estimarilor, fiecare proprietar ar trebui sa plateasca aproximativ 700-750 de euro. Vechiul Program National de Reabilitare Termica a Cladirilor de Locuit (PNRTCL) nu s-a bucurat de o popularitate crescuta in randul romanilor, ca dovada fiind faptul ca, in perioada 2005-2008, au fost reabilitate numai 14 blocuri. Greutatea a constat in punerea de acord a celor trei parti finantatoare ale proiectului, ne-a spus Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).


De cele mai multe ori, impedimentul principal il constituia asociatia de locatari, care, din reticenta sau pur si simplu din lipsa de interes, renunta la proiectul in cauza. "Oamenii inca nu inteleg ca prin acest proces nu numai ca reusesc sa faca economie, dar imbunatatesc si aspectul monoton al blocului. Pe de alta parte, eu consider ca de data aceasta proiectul ar trebui sa mearga, date fiind directivele Uniunii Europene (n.r. – UE) privind economia de energie", a completat Iftime.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.