Initiativa propusa de Adrian Paunescu va face ca romanii sa auda "Desteapta-te, romane!" cu aproape orice ocazie.

Imnul national va fi intonat saptamanal, intr-o forma prescurtata, de numai doua strofe, de catre elevi si de catre militari, a decis ieri Senatul. Initiativalegislativa apartine senatorului PSD, Adrian Paunescu, si a fost adoptata de camera superioara in ciuda faptului ca Guvernul nu o sustinuse.
Forma prescurtata a imnului national va cuprinde prima si a patra strofa a cantecului "Desteapta-te, romane", compus de Anton Pann, pe versurile lui Andrei Muresan.

Varianta ce va fi extrem de des auzita de romani, pentru ca devine obligatorie la festivitatile si ceremoniile oficiale nationale, la ceremoniile oficiale cu caracter international, la deschiderea emisiunilor de dimineata, difuzate de posturile publice de radio si televiziune, la deschiderea sedintelor Consiliilor Locale si Judetene, precum si cu prilejul vizitelor facute in Romania de sefi de stat si de Guvern.

De asemenea, forma prescurtata a imnului national va mai fi intonata la inceperea programului saptamanal in toate unitatile militare si cu ocazia ceremoniilor militare, la inceputul programului saptamanal, in scolile primare, gimnaziale si in licee, precum si pe stadioane si alte baze sportive, cu ocazia competitiilor oficiale internationale.

Patru strofe erau prea multe

In expunerea de motive se arata ca scurtarea imnului este necesara intrucat forma actuala are patru strofe a caror intonare dureaza patru minute si douazeci de secunde, durata considerata prea mare, adesea neadecvata solemnitatii momentului.Propunerea legislativa, adoptata cu 77 de voturi "pentru" si 16 "impotriva", arata ca si multi reprezentanti ai puterii au fost de acord.

Un exemplu este liberalul Adrian Cioroianu, care a declarat ca initiativa adoptata cuprinde "schimbari de bun-simt" pentru ca "nimeni nu va reusi, niciodata, sa intoneze cele 11 strofe ale imnului".In schimb, un alt liberal s-a aratat nemultumit si a cerut respingerea pe motiv ca militarii si elevii nu pot intona imnul national la ore fixe. El a dat ca exemplu militarii de pe o nava care, pe vreme de furtuna, nu pot intona imnul la fiecare inceput de saptamana.

"Ce sa faca? Cu o mana sa se tina de parama si cu alta sa salute drapelul?", a intrebat, retoric, parlamentarul democrat. Despre elevi, el a spus ca, in zilele friguroase de iarna, unii dintre acestia se chinuie sa-si incalzeasca salile de clasa, iar in aceste conditii nu li se poate cere sa intoneze imnul national.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.