Studentii spun ca este simplu. Ei pregatesc „atentia”, iar profesorii nu refuza niciodata. Sefii universitatilor sustin ca lupta cu fenomenul,dar n-au prins pana acum niciun faptas.

Intr-un top neoficial al celor mai consistente spagi conduce detasat Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iasi.

Studentii care in timpul anului au legat cartea de gard stiu ca trebuie sa pregateasca din vreme cateva sute de euro. Valoarea exacta a mitei depinde de importanta obiectului. „Cu cat are mai multe credite, cu atat spaga este mai mare”, explica Marius, un student medicinist cunoscator al „fenomenului”.

Cea mai scumpa este Facultatea de Medicina Generala, unde promovarea unui examen ajunge la 500 euro. „Multi colegi mi-au spus pe sleau ca si-au platit examenele.

Cand stiu cat invat si cate nopti nu dorm, nu imi pica bine deloc”, marturiseste Nicoleta, o studenta de la Facultatea de Medicina Generala. Ceva mai ieftin, la Medicina Dentara, promovarea fara emotii costa 100-200 euro.

Cei care nu dau spaga combat fenomenul cum se pricep, mai ales pe forumurile studentesti. „Nu as da bani. Mi-e rusine sa le cer bani parintilor, dar ma gandesc ca voi profesa o meserie”, spune Carmen, studenta la Medicina Dentara.

Conducerea UMF spune ca are o strategie anti-coruptie.

Ei urmaresc sa faca imposibile „aranjamentele”. „Am modificat forma de evaluare a studentilor si am inceput cu anatomia. Toti studentii dintr-un an au dat examen in acelasi timp, in 15 amfiteatre. Subiectele sunt tip grila, iar studentul isi extrage biletul pe loc”, afirma Vasile Astarastoae, rectorul UMF.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.