In ultima perioada, mass-media a facut exces de titluri si articole apocaliptice in care este descris sitemul sanitar din Romania. Un medic vorbeste deschis despre cauzele acestei situatii dezastruoase si despre conditia acestei categorii profesionale.

Medicul Florin Chirculescu, coordonatorul compartimentului de Chirurgie Toracica al Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti, a publicat pe blogul sau, o scrisoare deschisa adresata Ministrului Sanatatii Ion Bazac, din care razbate imaginea disperarata a unui medic nedreptatit, in acest joc politico-mediatic: "Pentru ca anumite lucruri trebuie sa fie spuse, indiferent de consecinte"...

"Neglijenta in serviciu la o policlinica privata din Capitala", "Parintii unui copil spun ca baiatul lor a murit din cauza tratamentului gresit dat de medici", "Neglijenta medicilor si a asistentelor a facut doua victime in trei zile", "Un batran din Vaslui a murit in fata unui cabinet, in timp ce astepta sa fie consultat de medic", acestea sunt doar cateva din titlurile care au circulat prin presa in ultima perioada, hranind setea oamenilor de informatii cu implicatii negative, construind in mentalul colectiv imaginea medicului "corupt, nemilos si incompetent". De data aceasta, contrar "asteparilor" construite de jurnalisti, strigatul de disperare care porneste din sufletul unui medic, devine un nou subiect de presa... Florin Chirculescu a fost invitat ieri seara, la emisiunea Vorbe Grele moderata de Victor Ciutacu, si unde medicul a vorbit cu sinceritate despre "un joc de-a viata si de-a moartea", pe care il practica intregul sistem sanitar, care ii dezavantajeaza in egala masura si pe medici. Emisiunea poate fi revazuta, accesand site-ul http://www.monitoring.ro.

In scrisoarea care a atras atentia presei, cu o sinceritate emotionanta, medicul isi exprima revolta fata de felul in care intreaga breazla a medicilor este incriminata de oamenii de rand, de jurnalisti si chiar de catre ministrul Ion Bazac, care a preferat un exercitiu de imagine in atitudinea pe care a luat-o fata de evenimentele relatate de mass-media.

"Functionez intr-un serviciu chirurgical de urgenta. In tarile din comunitatea carora am ajuns si noi sa facem parte, specialitatea mea este considerata una de varf – in consecinta, este o specialitate fata de care interesul decidentilor este extrem de ridicat, concretizandu-se intr-o anumita politica financiara si de personal. Ca sa fiu mai specific, la acelasi numar de paturi pe care il are serviciul nostru, in Germania sunt angajati 6 medici specialisti, la care se adauga un numar apreciabil de medici rezidenti, toti avand drept de garda. In cele mai bune zile ale noastre, noi am functionat cu 3 medici specialisti si cu 3 rezidenti care aveau, doar partial, drept de garda. Numarul asistentelor din tarile civilizate este de doua ori mai mare decat la noi, asta ca sa nu mai mentionez de personalul care se ocupa cu scriptologia…

In alte locuri, medicii sunt medici, domnule ministru – singurul lor obiect de interes sunt pacientii si profesia, ceea ce le permite sa aiba timpul necesar nu numai pentru practica medicala nemijlocita, ci si pentru comunicare cu bolnavii, pentru lucrari stiintifice si pentru studiu – toate acestea alcatuind medicina, dupa cum bine stiti. (...)Dintr-o naivitate de care acum imi pare rau, am fost de acord ca impreuna cu colegii mei sa asiguram urgentele in timpul nostru liber, neplatiti, ba chiar dand bani din buzunar.

Speram (oh, sfanta imbecilitate!) ca doi dintre mai tinerii nostri colaboratori vor fi recompensati pentru cei trei (3!) ani de alergatura pe benzina lor sau cu taxiul, in zile de sarbatoare sau, pur si simplu de week-end, asta ca sa nu mai amintesc de zilele saptamanii, indiferent de ora din zi sau din noapte, speram, asadar, ca in schimbul acestui serviciu, cei doi colegi mai tineri ai nostri sa obtina post in spitalul in care au muncit fara rezerve, chiar si in transe de 48 de ore neintrerupte, fara sa solicite vreo clipa contravaloarea muncii lor, nici de la pacienti si nici de la cei care erau indrituiti sa-i plateasca (...)Stiti cu cat erau platiti, fiecare, ca proaspeti medici specialisti? Cu zece milioane de lei pe luna, domnule ministru!" .

Acesta este doar un fragment din scrisoarea medicului, povestea unui om care dupa ce depune eforturi nevazute si pasiune in munca pe care o exercita, este supus, asemeni altor colegi, oprobiului public. Autorul semnaleaza lipsa de personal medical in cadrul departamentului sau, care, functioneaza intr-unul dintre cele mai performante spitale romanesti. De altfel, densitatea personalului medical romanesc la mia de locuitori este sub cea din Republica Moldova sau Ucraina. Fenomenul suprasolicitarii profesionale urmat consecutiv de cresterea frecventei greselilor medicale este, in aceste conditii, de inteles. O birocratie pernicioasa adauga piedici executarii actului medical, in conditiile in care atributiile personalului auxiliar, insuficient si el, sunt preluate de catre medicii rezidenti, noteaza Vlad Mixich, intr-un articol pentru Deutsche Welle.

Romania libera noteaza ca din aproximativ 5.000 de absolventi care ies anual de pe bancile facultatii, doar 2.000 urmeaza rezidentiatul devenind specialisti, iar 3.000 se transforma in someri cu diploma. Pentru ca asa este organizat sistemul. Din randurile medicilor tineri se recruteaza dealeri de medicamente, directori de firme cu profil sanitar sau oameni de afaceri. De exemplu, insusi ministrul Sanatatii, Ionut Bazac, nu a practicat niciodata profesia de doctor, preferand mediul de afaceri.

"Numarul de medici este insuficient. Romania are jumatate din numarul necesar de medici, comparativ cu tarile Uniunii Europene, adica 3,8 fata de 8,9 la 100.000 de locuitori. In tarile UE, in medie, unui medic ii revin aproximativ 200 de persoane, iar la noi numarul este dublu", a spus prof. dr. Mircea Cinteza, de la Comisia de sanatate din Senat. Din datele transmise de Ministerul Sanatatii, in 2007 in Romania lucrau 48.199 de medici, din care 41.736 in sectorul public. Din acestia numai 22.461 lucreaza efectiv in spitalele publice. Romanii, din ce in ce mai bolnavi, apeleaza la un corp medical suprasolicitat si epuizat.

"Din cei aproximativ 5.000 de absolventi, 2.000 iau rezidentiatul si devin specialisti, iar circa 3.000 raman someri cu diploma", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. La randul sau, prof. dr. Ion Lascar, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti, a subliniat ca "este o realitate ca in fiecare an scade numarul candidatilor la facultatile de medicina. In paralel, numarul celor care renunta la profesie sau aleg sa o practice in alte tari creste constant. In perioada 2007-2008, 1.244 de medici din Capitala i-au solicitat Colegiului Medicilor Bucuresti documentele necesare pentru a profesa in alte tari, ceea ce reprezinta 10% din medicii bucuresteni. Romania va deveni in cativa ani un miraj pentru medicii lumii a treia, pe care societatea va fi nevoita sa o accepte".

Mii de cadre vor sa plece

Daca la inceputul anului 2007, circa 800 de cadre medicale isi depusesera certificate de conformitate, in speranta ca isi vor practica meseria in spitalele occidentale, in prezent, numarul celor dispusi sa paraseasca Romania a atins cifre ingrijoratoare. De atunci si pana acum Ministerul Sanatatii a eliberat aproximativ 6.645 de certificate de conformitate, solicitate de medici, medici dentisti si farmacisti. "Motivele pentru care medicii nu mai vor sa ramana in sistemul sanitar romanesc sunt de ordin moral si material. In primul rand, ei au nevoie de stabilirea unor venituri corespunzatoare cu meseria pe care au invatat-o: sa salveze viata oamenilor", a explicat prof. dr. Mircea Cinteza.

Puteti comenta pe marginea acestui subiect si pe forumul 9am.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.