Albumul "Ceau", aparut la Steidl in luna august a anului trecut, este rezultatul eforturilor curatorului italian Giovanni Carmine si, mai ales artistului elvetian Christoph Buchel, care a fotografiat, intre 2004 si 2005, tablourile din colectia MNAC infatisandu-i pe Nicolae si Elena Ceausescu.
Christoph Buchel a luat contact cu aceste tablouri in 2004, cand, impreuna cu artistul italian Gianni Motti, a creat un proiect ("Under Destruction #2") la inaugurarea sediului MNAC din Palatul Parlamentului. O "versiune neautorizata" a cartii a fost prezentata in cadrul Pavilionului romanesc de la Bienala de la Venetia din 2007, inclusa in proiectul "Low budget monuments", curatat de Mihnea Mircan (cel care, de altfel, a curatat si "Under Destruction #2").

Acolo, un calup dintr-o versiune a cartii "Ceau" (nu aceasta de lux scoasa la Steidl), asezat pe un steag al UE, statea alaturi de doua cutii de carton si o sacosa de rafie – instalatia artistului aducand, voit, cu tarabele micilor traficanti care comercializeaza maruntisuri in piata. Editia de lux scoasa de Steidl pastreaza titlul "Ceau" si conceptul grafic minimalist – coperti albe din piele, fara nici un desen pe ele care sa-i semnaleze unui neavenit tema albumului (de colectie a tablourilor ilustrand cultul personalitatii creat in jurul cuplului prezidential), iar pe coperta din spate e un citat pe care l-am identificat ca fiind din Ceausescu, insa nu din vreun discurs de-al lui, ci exact ultimele cuvinte spuse in fata plutonului de executie; la sfarsit, cartea are o transcriere (tradusa in engleza) a procesului de la Targoviste.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.