Purtatorul de cuvant al Tribunalului Brasov, Alina Mioc, a declarat, vineri, ca singurele institutii care aveau obligatii pentru reincarcerarea lui Serghei Gorbunov erau Penitenciarul Craiova si Inspectoratul Judetean de Politie Brasov.

"In 12 decembrie 2008, Inspectoratul de Politie Brasov, Serviciul de investigatii criminale, a facut cunoscut instantei ca Serghei Gorbunov a fost dat in urmarire nationala la data de 3 decembrie 2008, intrucat, fiind cautat la locuinta din Brasov, nu a fost gasit, acesta neprezentandu-se pentru reincarcerare la penitenciarul Craiova. Deoarece, la expirarea termenului de intrerupere a pedepsei, adica la data de 16 august 2008, acesta nu s-a prezentat la locul de detinere, administratia Penitenciarului Craiova era obligata sa trimita de indata o copie de pe mandatul de executare organului de politie in vederea executarii", a declarat, vineri, Alina Mioc, relateaza NewsIn.

Potrivit lui Mioc, "din textul legal" rezulta ca singurele instiutii care aveau obligatii pentru reincarcerarea condamnatului sunt Penitenciarul Craiova si Inspectoratul de Politie Brasov, precizarile fiind facute in contextul in care CSM a criticat faptul ca Biroul executari penale din Tribunalul Brasov nu a luat masuri pentru reincarcerearea condamnatului.

"Atunci cand Inspectoratul de Poliltie Brasov ne-a comunicat ca Serghei Gorbunov a fost dat in urmarire nationala, a fost atasat si un proces-verbal de cautare al acestuia, proces-verbal care avea trecuta data de 3 noiembrie 2008", a mai spus purtatorul de cuvant.

Presedintele Tribunalului Brasov, Aurelia Munteanu, si presedintele Sectiei penale, Dan Iulian Nastase, au fost revocati, joi, din functie de Sectia de Procurori a CSM.

Procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj, Gheorghe Stoian, adjuncta Tena Moraru si seful Sectiei Judiciare, Ioana Sandu, au fost si ei revocati din functii prin decizia Sectiei pentru procurori a CSM. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi. Hotararea a fost anuntata dupa audierile magistratilor, care au avut loc in sedinta secreta.

Tribunalul Dolj a fost instanta care a decis eliberarea pe motive medicale a lui Gorbunov, iar Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj nu a atacat aceasta decizie. Tribunalul Brasov a fost instanta de executare in cazul Serghei Gorbunov si a decis condamnarea la 15 ani de inchisoare a acestuia.

Seful CSM, Virgil Andreies, a declarat luni, 2 februarie, ca judecatorii au dat solutii diferite in cazul Serghei Gorbunov in ceea ce priveste intreruperea pedepsei pe motive medicale. "Avem o problema foarte grava de practica neunitara la nivelul Sectiei penale a Tribunalului Dolj, care in trei dosare cu acelasi obiect a dat trei solutii diferite", a spus seful CSM.

De asemenea, el a afirmat ca procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj au facut recurs intr-un dosar, iar in altul nu.

Inspectia Judiciara a constatat, spune Andreies, grave deficiente la Biroul de executari penale al Tribunalul Brasov, care este instanta de executare in cazul Gorbunov.

Astfel, Gorbunov a facut trei cereri de intrerupere a pedepsei pe motive medicale. Prima cerere a fost facuta in 2007, pe motiv de nevralgie intercostala si furunculi, si i-a fost respinsa lui Gorbunov la Tribunalul Dolj. A doua a fost depusa pe 10 ianuarie 2008 si de asemenea i-a fost respinsa in prima instanta in martie 2008. La recurs, Curtea de Apel Craiova a decis, in octombrie 2008, sa respinga cererea, pentru ca Gorbunov era deja eliberat.

Asta pentru ca, pe 15 ianuarie 2008, Gorbunov a facut aceeasi cerere de intrerupere a pedepsei, bazata pe aceeasi expertiza medicala. Urmare a acestei cereri, pe 5 mai 2008, Tribunalul Dolj, prin magistratul Maria Nicola, a decis eliberarea lui Gorbunov pentru a se opera de glaucom.

Decizia din 5 mai a ramas definitiva, pentru ca nu a fost atacata de procurori.

Potrivit CSM, Biroul executari penale din Tribunalul Brasov nu a luat masuri pentru reincarcerearea condamnatului, dupa ce expirase perioada de trei luni de intrerupere a pedepsei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.