Doi sefi de la Tribunalul Brasov au fost revocati, prin decizia Sectiei pentru judecatori a CSM, dupa cazul Gorbunov, care a dus si la revocarea a trei sefi de la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj, discutiile urmand sa fie reluate pe 11 februarie pentru judecatorii de la Tribunalul Dolj

Presedintele Tribunalului Brasov, Aurelia Munteanu, si presedintele Sectiei penale, Dan Iulian Nastase, au fost revocati din functie de Sectia de Procurori a CSM, a anuntat presedintele Consiliului, dupa ce toti cei cinci judecatori chemati joi au fost audiati in sedinta secreta.

Astfel, Virgil Andreies a declarat ca se impune audierea mai multor persoane in ceea ce priveste activitatea Tribunalului Dolj in cazul Gorbunov, anuntand ca pe 11 februarie vor continua discutiile din Sectia pentru judecatori a CSM.

De asemenea, Andreies a subliniat ca Sectia a discutat doar aspectele manageriale de la Tribunalul Brasov si Tribunalul Dolj, aspectele disciplinare fiind cercetate in continuare.
Seful CSM a mai spus ca Sectia pentru judecatori a decis, joi, controale tematice la toate instantele cu privire la intreruperea si amanarea executarii unor pedepse, precum si verificari la toate compartimentele de executari penale de la instante.

In final, Virgil Andreies a tinut sa precizeze ca dezaproba modul in care mass-media a tratat subiectul Gorbunov, cu riscul de a prejudicia imaginea magistratilor, facand apel la jurnalisti sa respecte Conventia Europeana a Drepturilor Omului si echilibrul intre dreptul la informare si dreptul institutiilor la credibilitate.

Procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj, Gheorghe Stoian, adjuncta Tena Moraru si seful Sectiei Judiciare, Ioana Sandu, au fost si ei revocati din functii prin decizia Sectiei pentru procurori a CSM. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi. Hotararea a fost anuntata dupa audierile magistratilor, care au avut loc in sedinta secreta.

Tribunalul Dolj a fost instanta care a decis eliberarea pe motive medicale a lui Gorbunov, iar Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj nu a atacat aceasta decizie. Tribunalul Brasov a fost instanta de executare in cazul Serghei Gorbunov si a decis condamnarea la 15 ani de inchisoare a acestuia.
Seful CSM, Virgil Andreies, a declarat luni, 2 februarie, ca judecatorii au dat solutii diferite in cazul Serghei Gorbunov in ceea ce priveste intreruperea pedepsei pe motive medicale. "Avem o problema foarte grava de practica neunitara la nivelul Sectiei penale a Tribunalului Dolj, care in trei dosare cu acelasi obiect a dat trei solutii diferite", a spus seful CSM.

De asemenea, el a afirmat ca procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj au facut recurs intr-un dosar, iar in altul nu.

Inspectia Judiciara a constatat, spune Andreies, grave deficiente la Biroul de executari penale al Tribunalul Brasov, care este instanta de executare in cazul Gorbunov.

Astfel, Gorbunov a facut trei cereri de intrerupere a pedepsei pe motive medicale. Prima cerere a fost facuta in 2007, pe motiv de nevralgie intercostala si furunculi, si i-a fost respinsa lui Gorbunov la Tribunalul Dolj. A doua a fost depusa pe 10 ianuarie 2008 si de asemenea i-a fost respinsa in prima instanta in martie 2008. La recurs, Curtea de Apel Craiova a decis, in octombrie 2008, sa respinga cererea, pentru ca Gorbunov era deja eliberat.

Asta pentru ca, pe 15 ianuarie 2008, Gorbunov a facut aceeasi cerere de intrerupere a pedepsei, bazata pe aceeasi expertiza medicala. Urmare a acestei cereri, pe 5 mai 2008, Tribunalul Dolj, prin magistratul Maria Nicola, a decis eliberarea lui Gorbunov pentru a se opera de glaucom.
Decizia din 5 mai a ramas definitiva, pentru ca nu a fost atacata de procurori.

Potrivit CSM, Biroul executari penale din Tribunalul Brasov nu a luat masuri pentru reincarcerearea condamnatului, dupa ce expirase perioada de trei luni de intrerupere a pedepsei.
Judecatoarea Maria Nicola a fost acuzata ca se poarta foarte urat cu colegii, ba chiar ca a si lovit o grefiera in urma cu mai multi ani. Totodata, magistratul a fost sanctionat in anul 2008 si de catre CSM cu retinerea a 15% din salariu, pentru trei luni, tot ca urmare a unei sesizari venite din partea unui coleg, potrivit unor surse judiciare doljene. Judecatoarea a contestat atunci sanctiunea la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa magistratii de acolo i-au respins contestatia, astfel ca sanctiunea a ramas valabila.

Aceleasi surse au declarat ca pe numele Mariei Nicola exista mai multe plangeri si sesizari, inclusiv la CSM, din pricina faptului ca refuza sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu sau ca-si agreseaza colegii.
Procurorul de sedinta, Marius Vladoianu, cel care nu a atacat decizia de intrerupere a executarii pedepsei lui Serghei Gorbunov este cercetat de DNA, sub suspiciunea ca ar fi luat mita de la infractori trimisi in judecata la Tribunalul Dolj, a scris ziarul "Cotidianul". Totusi, DNA a informat ca procurorul Vladoianu "nu are calitatea de invinuit sau inculpat in niciun dosar penal aflat pe rolul DNA".

Din cauza cazului Gorbunov, seful ANP, Ioan Bala, a anuntat ca s-a depus plangere penala pe numele directorului Penitenciarului Craiova, Constantin Bala, sefului Biroului de Evidenta, Radu Schipu, si al adjunctului acestuia din urma, Marilena Cone, toti fiind demisi, plangerea referindu-se si la medicul Leontin Brasoveanu.

Leontin Brasoveanu a fost in comisia de expertiza in cazul Gorbunov si a recomandat eliberarea acestuia, a spus seful ANP.

Ioan Bala a declarat, marti, ca Biroul de Evidenta a Penitenciarului Craiova a primit pe 13 octombrie 2008 o adresa de la Tribunalul Dolj, in care se cerea sa se precizeze daca Serghei Gorbunov s-a intors in detentie, adresa fiind facuta cu 2 saptamani ca Gorbunov sa fie dat in urmarire. Bala a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca nici aceasta adresa nu i-a determinat pe angajatii Biroului de Evidenta din Penitenciarul Craiova sa anunte la Politie ca Gorbunov nu s-a intors in detentie, adresa Tribunalului ramanand fara raspuns.

Penitenciarul Craiova a anuntat disparitia lui Gorbunov abia pe 28 octombrie 2008, desi acest lucru trebuia sa fie facut pe 15 august 2008, cand a expirat termenul de trei luni dat de instanta pentru intreruperea pedepsei lui Gorbunov pe motive medicale.

Reamintim ca doua persoane au fost impuscate, pe 29 ianuarie, si o alta, ranita, in fata unei case de schimb valutar din Brasov.

Serghei Gorbunov a fost retinut de politisti sambata, 31 ianuarie, impreuna cu un alt barbat - Adrian Marius Berceanu - cu care se afla la un supermarket din Brasov. Berceanu a fost lasat, insa, sa plece de anchetatori, deoarece nu au gasit indicii care sa dovedeasca faptul ca ar fi luat parte la atac.

Dosarul jafului armat din Brasov si 'scutirile medicale'


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.