Ministerul Muncii doreste sa infiinteze o Comisie pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private, care sa urmareasca intregul "angrenaj" al pensiilor administrate privat. "Propunem sa se infiinteze, printr-o Ordonanta de Urgenta, acest organism de supraveghere ca entitate autonoma in subordinea Parlamentului. Atributiile vor fi de a aviza, controla si coordona activitatile derulate in sistemul de pensii private", a precizat, ieri, Gheorghe Barbu, ministrul Muncii. El a mentionat ca este un compartiment in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, dar care nu are personal suficient si nici resurse financiare pentru a supraveghea pensiile private.

Functionarea Comisiei va fi sustinuta in primii ani dintr-un imprumut de la Banca Mondiala. Veniturile bugetului Comisiei se vor constitui din taxe pentru autorizare si avizare, taxe de functionare platite lunar si veniturile provenite din donatii, publicatii si din alte surse legale. Comisia va fi condusa de un consiliu format din 5 membri, din care unul detine functia de presedinte si altul, de vicepresedinte. Numirea acestor persoane va fi facuta de comisii din Parlament, iar doua persoane vor fi numite de Consilul Economic si Social.

Functionarea fondurilor de pensii este conditionata de existenta unui organism de reglementare si supraveghere prudentiala. "S-a considerat ca cea mai buna procedura de urmat este infiintarea imediata a Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private, care sa poata incepe activitatea de dezvoltare a structurii interne, a procedurilor operationale, sa angajeze si sa formeze personal, sa elaboreze normele care vor fi necesare pentru derularea unui program eficient al sistemului de pensii private", a mai adaugat ministrul Muncii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.