Un judecator, un procuror si patru medici sunt vinovati pentru eliberarea unui criminal. Asasinul din Brasov a fost eliberat de un judecator cu probleme psihice, un procuror suspectat de acte de coruptie si de trei medici neglijenti sau incompetenti

Maria Nicola - judecator in cadrul Tribunalului Dolj, Marius Vladoianu - procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj, Claudiu Tolescu - medic legist, Carmen Marin, medic oftalmolog, Vasile Vilcea- medic primar chirurg si Leontin Brasoveanu - medic generalist in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) Dolj. Ei sunt cei care ar trebui sa aiba pe constiinta faptele principalului suspect al dublului asasinat de la Brasov, Serghei Gorbunov.

Judecatoarea tulburata

Judecatoarea Maria Nicola este recunoscuta ca fiind un magistrat cu un comportament usor agresiv in sala de judecata, atat fata de inculpati, cat si fata de avocati.

Explicatia data de unii colegi ar fi ca magistratul a suferit un soc dupa ce s-a despartit de sotul ei. Ea are un dosar la DNA, fiind cercetata dupa ce a violat domiciliul unui vecin. Pentru ca magistratul isi batea copilul, acesta a sarit in ajutorul micutului pentru a-l apara de propria mama.

Surse din randul magistratilor au dezvaluit faptul ca Nicola le-ar fi spus ca a intrat in casa vecinului pentru ca ii ascunsese copilul in frigider. Dupa desele agresiuni asupra fiului ei, micutul a fost internat pentru un timp intr-un centru al Protectiei Copilului Dolj. Un raport al acestei autoritati arata ca „s-a constatat o stare de tensiune in camin, copilului fiindu-i incalcat dreptul la linistea familiala“. Desi nu era la prima abatere, ancheta a fost inchisa.

Mai mult, Tribunalul Dolj a sesizat CSM cu privire la tulburarile de comportament ale judecatoarei in sala de judecata. Sesizarea Tribunalului Dolj a fost formulata in baza unor documente medicale care atesta afectiunile psihice ale judecatoarei. Asta, dupa ce mai multi colegi din breasla au sesizat ca aceasta ii agreseaza verbal si fizic. Medicul Tribunalului Dolj este unul dintre victimele judecatoarei. El a fost batut de judecatoare chiar in cabinetul medical din incinta institutiei, sustin magistratii.

Maria Nicola a fost cercetata in acest sens de catre o comisie de ancheta a CSM, care a hotarat insa ca magistratul isi poate continua activitatea la Tribunalul Dolj. „Intr-adevar au existat mai multe sesizari din partea Sectiei Penale si a conducerii Tribunalului Dolj la adresa judecatoarei Maria Nicola, dupa ce mai multi magistrati s-au plans de comportamentul inadecvat al dansei. A fost declansata o ancheta a CSM.

Judecatorul Maria Nicola a fost sanctionat disciplinar cu diminuarea cu 10 la suta din salariu pentru trei luni si o recomandare catre un cabinet medical de specialitate. Este vorba de trimiterea la un examen psihologic ca urmare a deselor stari de irascibilitate, intoleranta si excese de furie. Aceasta a refuzat insa orice examinare”, a declarat fostul sef al sectiei penale, judecatorul Laurentiu Anghel.

Procurorul indulgent

Procurorul Marius Vladoianu este cel care, spre deosebire de alti doi colegi de-ai sai, nu a facut recurs impotriva cererii lui Serghei Gorbunov de a fi eliberat pentru efectuarea unei interventii medicale. Desi alte doua cereri de-ale detinutului fusesera respinse pe motiv ca reprezinta pericol social, de data aceasta nici procurorul si nici judecatorul nu au considerat acelasi lucru.

De altfel, numele procurorului Marius Vladoianu, din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj, a fost asociat in urma cu cativa ani cu un scandal de coruptie si trafic de influenta intr-un dosar ce-l privea pe interlopul craiovean Ion Dragusin, zis Sile Zapp.

Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe Dragusin la sapte ani de puscarie pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta. Oamenii legii au stabilit ca interlopul a cerut si primit suma de 20.000 de euro pentru a aranja achitarea si punerea in libertate a lui Ghita Radulean, arestat pentru proxenetism.
El ar fi intervenit pe langa procurorul Marius Vladoianu pentru a pune concluzii favorabile invinuitului Radulean. Vladoianu ar fi trebuit sa aranjeze achitarea si punerea in libertate a proxenetului contra sumei de 20.000 de euro. Procurorul ar fi trebuit sa intervina pe langa judecatorul Doru Filimon, pentru a-l convinge sa dispuna cercetarea in stare de libertate si achitarea lui Ghita Radulean. DNA-ul a intrat pe fir si a interceptat convorbirile dintre procuror si intermediar.

Dragusin a facut afirmatia ca suma de 20.000 de euro a fost data in totalitate procurorului Vladoianu, precizand ca nu-i poate cere banii inapoi pentru ca „nu vreau sa stric relatia cu el“, mai ales ca acest magistrat l-a ajutat sa faca afaceri din care a castigat peste 20.000 de euro. In momentul de fata, nimeni nu mai stie nimic de soarta acestui dosar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.