Magistratul militar Dan Voinea a sustinut, in fata membrilor Sectiei pentru procurori a CSM, ca are acum probleme profesionale din cauza dosarelor Revolutiei din 1989 si al Mineriadei din 1990, dosare in care nu a facut acte de compromis.

Procurorul Dan Voinea a aratat ca a fost numit in functia de procuror militar sef adjunct la Sectia Parchetelor Militare tocmai pentru a rezolva aceste doua dosare complexe."Am avut in vedere atat eu, cat si fostul ministru al Justitiei, (Monica Macovei - n. red.) solutionarea acestor dosare. Erau mii de plangeri formulate de catre victimele Revolutiei din 1989, plangeri care nu au primit niciun raspuns", a declarat Voinea, potrivit NewsIn.

Voinea a mai aratat, cu referire la dosarul Mineriadei din iunie 1990 ca a primit cauza abia in anul 2005, dosar ce fusese initial repartizat unui alt procuror, Mircea Levanovici.

Dupa aparitia deciziei Curtii Constituionale potrivit careia procurorii militari nu mai pot ancheta civili, Voinea a aratat ca a disjuns, in decembrie 2007, dosarul care avea 72000 de pagini. "Dupa declinarea cauzei, in partea care cuprindea invinuiti si faptuitori militari am administrat noi probe, dosarul fiind aproape de finalizare", a aratat magistratul militar in fata procurorilor CSM.

Voinea a mai declarat ca a aflat de la o grefiera ca actualul sef al Parchetelor Militare, Ion Vasilache a admis o plangere a lui Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, prin care se dispunea declinarea intregului dosar catre procurorii civili.

"Inventarierea dosarului Mineriadei din 1990 a durat aproape 4 luni. Pana in momentuil in care grefiera mi-a a dus la cunostinta de rezolutia procurorului sef Vasilache, nu am fost anuntat oficial ca existenta acesteia, nu am primit o adresa in acest sens si nu am avut vreo discutie cu Vasilache si cu nici altcineva din conducerea Parchetului General", a aratat Voinea.

Magistratul militar a mai aratat ca, cele 7-8 audieri de civili efectuate dupa rezolutia admisa de procurorul ierarhic erau necesare, avand in vedere reactia partilor vatamate, victime care ar fi putut sustine ca nu se doreste includerea lor in dosar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.