Primul manual de istoria comunismului pentru elevi, lansat anul trecut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR), contine mai multe greseli si exprimari neclare, care, potrivit autorilor, vor fi corectate in a doua editie a cartii.
Datarea gresita a unor evenimente importante, cum ar fi conferinta de la Ialta sau acordul de procentaj de la Moscova, si exprimari care combina nefericit mai multe informatii sunt cateva dintre erorile din manual. "In octombrie 1945, prin acordul de procentaj de la Moscova, anglo-americanii au decis sa lase total sovieticilor prima optiune in configurarea politica a Romaniei postbelice" (pag. 25) sau "in urma convorbirilor de la Moscova (decembrie 1945) si Ialta (februarie 1946) reprezentantii SUA, Marii Britanii si ai URSS au convenit includerea in guvernul Groza a doi reprezentanti ai partidelor si organizarea de alegeri libere in Romania" (pag. 33) sunt doua dintre frazele care contin informatii eronate sau inexacte.

Potrivit datelor istorice, acordul de procentaj de la Moscova a avut loc in 1944, iar participanti au fost doar liderii Marii Britanii si Uniunii Sovietice, americanii dandu-si acordul abia un an mai tarziu. Si conferinta de la Ialta este datata gresit, cu un an mai tarziu decat s-a intamplat de fapt. Mai mult, in cadrul conferintei de la Ialta, s-a decis numai organizarea de alegeri libere, iar despre restructurarea guvernului Groza s-a vorbit la Moscova. De altfel, deciziile luate in cadrul acestor intalniri nu vizau exclusiv Romania, ci mai multe tari din estul Europei.

"In afara anilor dati gresit, dar aici ar putea fi vorba de greseli de tipar, celelalte informatii nu sunt neaparat eronate, cat mai degraba inexacte si confuze. Un specialist nu ar avea nicio problema cu o formulare de genul <<la Ialta si la Moscova s-a decis organizarea de alegeri libere si restructurarea guvernului Groza >>, pentru ca informatiile se stiu, dar niste elevi ar avea nevoie de precizari, mai ales ca este vorba despre evenimente destul de importante. La fel si in cazul <<schimbului de biletele>> care a decis impartirea politica a Europei dupa al doilea razboi, decizie la care au participat si americanii", a explicat, pentru NewsIn, istoricul Mihail Ionescu, director al Institutului pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara.

Potrivit presedintelui IICCR, Marius Oprea, cel care a si prefatat volumul, o a doua editie a cartii este in lucru si toate greselile descoperite de autori sau semnalate de cititori sau de profesorii care folosesc cartea sunt corectate. "Se lucreaza deja la a doua editie, revizuita si corectata a manualului, iar erorile semnalate vor fi indreptate", spune Oprea.

Manualul "O istorie a comunismului din Romania", lansat in octombrie 2008, se adreseaza elevilor din ultimii doi ani de liceu si face parte din programa de cursuri optionale. Este primul manual cu acest subiect si a fost realizat de o echipa formata din cercetatori din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, profesori de istorie si membri ai Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Autorii manualului sunt Mihai Stamatescu, Raluca Grozescu, Dorin Dobrincu, Andrei Muraru, Sorin Andreescu si Liviu Plesa, iar referentii stiintifici - Stelian Tanase, Daniela Zaharia si Dennis Deletant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.