Produsele din industria alimentara s-ar putea scumpi cu pana la 15% in circa o luna, pe fondul deprecierii monedei nationale, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, preledintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.

Acesta a explicat ca la o deprecierea de 10% a monedei nationale care poate sa continue o luna sau doua, pretul anumitor produse alimentare se va majora cu un procent de 15%.

Principalul motiv al scumpirii este dependenta importului de materie prima pentru produse alimentare.

"Importam 70% din carnea de porc necesara procesarii si consumului, circa 80% din legume si fructe, importam zahar brut pentru aproximativ 330.000 de tone de zahar rafinat, cam 20% din laptele destinat procesarii, iar acestea vor fi influentate de deprecierea leului", a declarat Dragos Frumosu, potrivit NewsIn.

Potrivit presedintelui FSIA, deprecierea leului se va regasi direct in pretul produselor alimentare, peste care se pot adauga modificari colaterale ale unor componente ale produselor finite, care pot duce la un procent de circa 10-15% a cresterii preturilor la producatori.

Totodata, Frumosu a mai adaugat, ca o crestere a preturilor produselor alimentare mai devreme de o luna, nu poate fi atribuita producatorilor, ci exclusiv comerciantilor.

Potrivit Wall-Street, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA) a precizat ca pana la 15% din salariatii industriei alimentare ar putea fi disponibilizati in 2009, pe fondul crizei economice. "Pe fondul crizei, vanzarile de produse alimentare au scazut cu circa 10-15% in luna ianuarie 2009, comparativ cu anul precedent, ceea ce duce la o reducere a productiei si implicit a personalului. Principalele sectoare care sunt vizate sunt sectorul berii si bauturilor racoritoare. De asemenea, asistam la inchideri de schimburi in industria carnii si a procesarii laptelui" a explicat Frumosu situatia din industria alimentara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.