ONG-uri si cercetatori din domeniul nuclear sustin ca proiectul bulgar de la Belene este periculos din cauza riscului seismic si a lipsei de experienta operationala.
Proiectul construirii unei centrale nucle­a­re in orasul bulgar Belene reprezinta un pericol pen­tru Romania si Bulgaria si trebuie oprit imediat - cel putin asa sustin organizatorii con­fe­rin­tei „Belene - mit si adevar“, care va avea loc marti la Primaria din Alexandria. „Ne dorim ca au­toritatile locale din judetul Teleorman sa se ala­ture petitiei noastre impotriva centralei“, a de­clarat pentru Cotidianul Albena Simeo­no­va de la „BeleNE“ (NU pentru Belene) - o coalitie ce reuneste mai multe organizatii nonguvernamentale bulgare care militeaza pentru re­nun­ta­rea la proiect.

Coalitia este printre organizatorii con­ferintei, alaturi de Fundatia pentru Mediu si Agri­cultura si Greenpeace Romania.

Petitia va fi tri­misa grupului german RWE, care a fost ales de ca­tre executivul bulgar drept investitor strategic in centrala. Simeonova este convinsa ca centra­la nucleara va avea un impact devastator asu­pra agriculturii si vietii oamenilor din zona. O pro­blema majora reprezinta si faptul ca centrala va fi construita intr-o zona cu risc seismic ridicat, ne-a declarat Albena Simeonova, si a amintit ca in martie 1977 zona a fost puternic afectata de cu­tremurul care a avut epicentrul in regiunea Vran­cea. Cutremurul a produs aproape 120 de vic­time in orasul Svistov, aflat la doar 13 km de­par­tare de Belene. Simeonova crede ca exista o intelegere intre au­toritatile de la Bucuresti si Sofia: noi va lasam sa faceti centrala la Belene, iar voi ne lasati pe noi sa construim unitatile 3 si 4 la Cernavoda.

Ris­cul seismic se ascunde si este neglijat in con­ti­­nu­are de catre autoritatile bulgare, a declarat Petko Ko­va­chev, directorul Institutului Bulgar pen­tru Po­li­tica Verde. El s-a aratat sceptic si fata de raportul privind evaluarea influentei cen­tralei de la Belene asupra mediului, califi­candu-l drept „o bataie de joc la adresa legis­latiei mediului“. Centrala e la doar 15,6 km de Zimnicea si la 100 km distanta de Bucuresti. „Adica foarte aproa­pe de Romania, mult prea aproape, pentru a nu ne pune intrebari privitoare la constructia ei“, ne-a declarat Andreea Adiaconitei de la Green­peace Romania. La conferinta de la Ale­xan­dria vor fi prezenti si experti in domeniul ener­giei nucleare, precum Jan Haverkamp, consultant pe probleme de energie in cadrul Green­peace Europa, si dr. Gheorghi Kasciev, unul dintre directorii (intre 1972 si 1989) ai centralei nu­cleare de la Kozlodui si, mai apoi, din 1997 pana in 2001, sef al Autoritatii de Securitate Nu­cl­eara din Bulgaria.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.