Magistratii Curtii de Apel Bucuresti i-au dat, ieri, lui Dragos Ciupercescu, supranumit "grenadierul de la Jean Monnet", 19 ani de inchisoare. Aceasta a fost decizia judecatorilor, definitiva si irevocabila. Nemultumit de condamnarea la 11 ani de detentie data in cazul sau de catre Tribunalul Bucuresti, Dragos Ciupercescu a formulat recurs la instanta de apel. Cu toate ca a incercat sa-si sustina nevinovatia, procurorul de sedinta a solicitat mentinerea pedepsei date de tribunal. Aparatorul sau a cerut efectuarea unei expertize pentru a se stabili daca "un om de talia clientului sau" putea sau nu sa savarseasca respectiva infractiune.

Sentinta TMB, atacata cu recurs

In 8 martie, magistratii de la Tribunalul Bucuresti au pronuntat sentinta in primul proces de terorism judecat in Romania, ei condamnandu-l la 11 ani de inchisoare si la plata a peste 100 milioane de lei pe autorul atentatului comis la liceul bucurestean "Jean Monnet". In plus, Ciupercescu a fost obligat si la plata, catre stat, a unor cheltuieli judiciare totalizand 55 milioane de lei, precum si la despagubiri de 1,5 milioane de lei, plus dobanda aferenta, catre Ministerul Apararii Nationale.

De asemenea, a mai fost obligat sa plateasca 65 milioane de lei despagubiri catre partile civile constituite in dosar, si aproximativ 500.000 de lei catre Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti, suma reprezentand costul spitalizarii suportate de Spitalul Clinic de Urgenta si Spitalul Universitar Bucuresti. Considerand pedeapsa prea mare, Ciupercescu a formulat recurs.

Dosarul, trecut prin mana procurorilor militari

Ciupercescu a fost angajat ca militar la o unitate a Ministerului Apararii Nationale, fiind insa concediat dupa doi ani pentru dezinteres in exercitarea atributiilor de serviciu. Inculpatul a fost angajat, in perioada 6 ianuarie 1997 - 1 martie 1999, pe baza unui contract, ca militar in cadrul unei unitati apartinand Ministerului Apararii Nationale, cu gradul de caporal.

Initial, cazul a fost instrumentat de procurorii militari. Magistratii Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti si-au declinat insa competenta de a solutiona dosarul, care a fost trimis unei instante civile. Decizia magistratilor militari a fost luata in conditiile in care noua Constitutie a dus la modificarea unor prevederi legislative referitoare si la judecarea unor cazuri precum cel referitor la Ciupercescu.

Detonarea grenadelor defensive

Procurorii militari sustin ca, in noaptea de 10 spre 11 august 2002, Ciupercescu a furat, din depozitul de munitii al UM 01348 din Bucuresti, sapte grenade de mana defensive tip F 1, zece focoase destinate acestui tip de munitie si 144 de cartuse calibrul 7,65. In 6 noiembrie 2002, Ciupercescu ar fi detonat pe trotuarul din fata Liceului "Jean Monnet" una dintre grenadele sustrase, provocand vatamarea corporala a cinci elevi si degradarea unor bunuri. In 14 martie anul urmator, el ar fi amplasat o alta grenada pe o alee frecventata din Parcul Cismigiu, in ambele cazuri urmarind uciderea unor persoane prin detonarea munitiei respective.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.