Doua grupari teroriste au fost finantate cu zeci de milioane de euro care s-ar fi cuvenit bugetului de stat. Omar Hayssam trimitea bani in Siria, iar Genica Boerica a finantat o celula din SUA.

Departamentul de Justitie al Statelor Unite il suspecteaza pe Omar Hayssam ca ar fi finantat o organizatie terorista, conform unor informatii ajunse la oficialitatile romane. Verificarea ceruta de americani a scos la iveala date conform carora transferurile ilicite de fonduri dateaza din 1999. Au fost identificate tranzactii care totalizeaza aproape 29 de milioane de euro, bani trimisi in Siria.

Milion oprit la granita

Dosarele care semnalau operatiuni suspecte de spalare de bani au inceput sa ajunga la Parchet abia in octombrie anul trecut. Pina atunci, informatiile provenite de la serviciile secrete si institutiile financiare au fost ingropate la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), in timp ce sesizarile din teritoriu erau blocate la Parchete.Mai mult, o nota a serviciului de informatii al Ministerului de Interne nu a primit nota de inregistrare la Oficiu. Toate aceste lucruri au iesit la iveala dupa schimbarea conducerii institutiei, in iunie 2004, ne-au informat surse din Oficiu.

Ultima incercare a lui Hayssam de a scoate bani din tara dateaza din 22 decembrie anul trecut, cind acesta a ordonat un transfer de un milion de dolari prin intermediul unui asociat. Tranzactia a fost blocata prin ordin scris al presedintelui ONPCSB, Iulian Dragomir. Omar Hayssam a fost in cele din urma arestat, dupa rapirea ziaristilor din Irak, pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani. Dupa eliberarea ziaristilor, procurorii au inceput urmarirea penala si pentru acuzatia de terorism.

Bani pentru teroristii din SUA

O alta "linie de finantare" identificata de investigatorii americani era coordonata de omul de afaceri craiovean Genica Boerica, arestat in toamna anului trecut pentru spalare de bani si rambursari ilegale de TVA. Banii ajungeau fie in Siria, fie direct la o celula terorista de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Genica Boerica lucra intr-o retea-suveica formata din citeva zeci de cetateni romani si arabi. Principala sursa de finantare au constituit-o rambursarile ilegale de TVA, adica sume cuvenite bugetului, obtinute prin bunavointa Directiei Finantelor Publice Dolj.

Operatiunile au fost sesizate initial chiar de Banca Nationala, care avertiza asupra unor transferuri de 2.000 de miliarde de lei. Sumele scoase din tara sint insa si mai mari. Pe rolul Parchetului se afla dosare de spalare de bani care insumeaza 11 milioane de euro. La rindul lor, aceste dosare au fost instrumentate abia incepind cu toamna anului trecut, cu toate ca informatiile existau din 2001.
Ioan Melinescu: "N-am primit nimic despre Hayssam"

Fostul sef al ONPCSB sustine ca n-a primit niciodata vreo sesizare, nici de la institutiile romanesti si nici de la cele straine, in legatura cu actiuni de spalare de bani desfasurate de Omar Hayssam sau de Mohammad Munaf. Melinescu a precizat ca Oficiul nu putea fi sesizat decit de citeva persoane abilitate de lege si ca orice alta atentionare, fie a politiei, fie a FBI, "trebuia ignorata".

El si-a amintit, totusi, ca in 2001 sau 2002 institutia a fost notificata asupra unui transfer facut de doua dintre firmele lui Munaf si Hayssam, respectiv "Ifigenia" si "Dunarea International". "Am sesizat atunci mai departe procurorului general al Romaniei despre acele doua firme. Parca "Ifigenia" era a lui Munaf, si "Dunarea", a lui Hayssam. Nu-mi amintesc ce sume erau in discutie", ne-a spus Melinescu. El sustine ca toate informatiile potrivit carora ar fi blocat sesizari referitoare la Hayssam si Munaf ar fi "doar minciuni".

Cit il priveste pe Genica Boerica, Melinescu ne-a declarat ca a facut in jur de 100 de sesizari catre Parchet fata de actiunile de spalare de bani prin firmele acestuia. Anul trecut, cotidianul "Evenimentul zilei" a publicat o fotografie in care Melinescu aparea alaturi de Genica Boerica, la o petrecere a acestuia, si declara ca a ajuns acolo ca insotitor al lui Ion Dolanescu, nasul sau, care urma sa cinte la sindrofie. Melinescu sustine ca fotografia dateaza din 1997, cind nu se aflau in conflict de interese.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.