In fiecare an domeniul sanatatii consemneaza inovatii medicale deosebite, noi descoperiri ce imbunatatesc calitatea vieii, noi medicamente si metode de tratament pentru bolile cronice. Anul 2009 nu va face exceptie – cercetatorii vor continua identificarea genelor, obtinerea unor medicamente mai eficiente si a unor metode de diagnostic mai performante.
In lupta cu obezitatea, afectiune ce a luat proportii uriase in ultimii ani, atat in randul adultilor dar si a copiiilor, cercetatorii spera sa foloseasca cu succes leptina. Acesta este un hormon descoperit in anii 90 despre care medicii credeau initial ca poate combate obezitatea si preveni luarea in greutate. Se presupune ca leptina are un rol important in reglarea senzatiei de foame, ea avand proprietatea de a transmite centrilor nervosi, in special hipotalamusului, un influx inhibitor in ceea ce priveste consumul unui aliment, avand in acelasi timp un efect accelerator asupra cheltuielilor energetice.

Experientele facute pe soareci au aratat ca, in absenta leptinei, acestia se ingrasa, iar injectarea de leptina le provoaca scadere in greutate. Experienta reluata pe om nu a avut rezultate atat de edificatoare. Oamenii obezi prezinta un nivel normal de leptina, uneori chiar mai mare decat al persoanelor neobeze, insa cercetarile continua. Noile studii indica faptul ca leptina poate fi utilizata cu rezultate promitatoare pentru a preveni redobandirea greutatii in cazul celor care au reusit sa slabeasca.

Anul 2009 va marca o serie de progrese si in domeniul cancerului mamar. Una dintre inovatiile din aces domeniu este mamografia cu raze gamma. Acesta are o sensibilitatate de trei ori mai mare decat o mamografie obisnita, cu raze X si poate detecta leziuni mult mai mici decat prin metoda traditionala. Este utila mai ales in screeningul pacientelor cu risc inalt de cancer mamar si a celor cu tesut mamar dens.


Despre autor:

Healthy

Sursa: Healthy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.