Verdictul Curtii Europene de Justitie sesizata de Irlanda, asupra directivei UE privind stocarea datelor telefonice, se refera doar la baza legala a acesteia si nu va putea anula punerea ei in aplicare in statele membre, a declarat pentru NewsIn Christopher Fretwell, purtator de cuvant al CEJ

Curtea Europeana de Justitie (CEJ) urmeaza sa se pronunte in 10 februarie in cazul intentat de Irlanda impotriva directivei europene privind stocarea datelor telefonice, care a stat la baza legii 298/2008 intrate recent in vigoare in Romania.

Desi o opinie publicata in octombrie 2008 de catre unul dintre membrii CEJ recomanda respingerea cauzei, chiar si in cazul in care Curtea ar da un verdict favorabil Irlandei, acesta nu va anula punerea in aplicare a directivei in statele membre, a explicat Fretwell.

"Contestatia Irlandei nu se refera la substanta directivei, ci la baza legala. Daca o directiva este anulata pentru ca nu are o baza legala corecta, este perfect posibil si de altfel foarte uzual ca ea sa fie adoptata utilizand baza legala corecta", a precizat purtatorul de cuvant.

Daca obiectiile Irlandei vor fi respinse, directiva nu mai poate fi contestata de catre o alta tara, pentru ca termenul de doua luni si zece zile in care se putea face acest lucru a expirat inca din 2006, a mai spus Fretwell.

"Mai pot fi insa formulate intrebari privind aplicarea directivei de catre instantele nationale, ceea ce e si cazul cu o instanta din Irlanda", a adaugat purtatorul de cuvant.

In plangerea inaintata CEJ, Irlanda arata ca alegerea articolului 95 al Tratatului European ca baza legala a directivei 2006/24 este gresita, intrucat acesta se refera la adoptarea legislatiilor nationale in concordanta cu pietele interne.

Directiva 2006/24 se refera insa la stocarea datelor de telefonie mobila si e-mail din ratiuni ce tin de combaterea terorismului si crimei organizate. Astfel, singura baza legala valida pentru masurile cuprinse in directiva ar fi cuprinse in articolele 30, 31 si 34 ale Tratatului UE, care se refera la proceduri penale in statele membre.

In opinia avocatului general Yves Bot, membru al CEJ, publicata pe 14 octombrie 2008, Irlanda nu are insa dreptate, deoarece masurile privesc operatorii privati de telefonie si internet, chiar daca datele retinute pot fi utilizate doar in scopuri judiciare. Recomandarea avocatului general este ca CEJ sa respinga cauza Irlandei.

In Romania, datele privind convorbirile telefonice si SMS-urile vor fi inregistrate de operatorii de telefonie fixa si mobila si vor fi stocate timp de sase luni, incepand de marti, potrivit Legii 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice, intrata in vigoare.

Astfel, toti operatorii de telefonie fixa si mobila, precum Romtelecom, RDS&RCS, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote si Zapp, sunt obligati sa stocheze timp de sase luni numarul de telefon al apelantului si al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locatia celui care este apelat, cand a fost facut apelul si cat dureaza convorbirea telefonica.

Tot din 20 ianuarie, toti operatorii de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze timp de sase luni SMS-urile pe care le trimitem, cui si cand le trimitem.

Legea dispune ca toate informatiile inregistrate in aceasta perioada sa fie puse la dispozitia procurorilor, in urma unei cereri aprobate de presedintele instantei de judecata careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, daca informatiile indica pregatirea unei infractiuni grave, potrivit articolului 15 din actul normativ.

Continutul convorbirilor telefonice ar putea fi preluat direct de catre procurori in caz de urgenta, "cand intarzierea obtinerii autorizarii din partea judecatorilor ar aduce grave prejudicii urmariri penale ori indeplinirii obligatiilor pe care si le-a asumat Romania ca stat membru al Uniunii Europene".

Totodata, toti furnizorii de internet, printre care se numarara si RDS&RCS, UPC, Romtelecom, Orange, Vodafone si Zapp, sunt obligati sa stocheze, incepand din 15 martie 2009, timp de 6 luni, urmatoarele date cuprinse in posta electronica a persoanelor care corespondeaza pe teritoriul Romaniei: de unde este trimis e-mailul, data si ora la care ne conectam la internet, cui ii este adresat e-mailul (adresa IP, numele si adresa fizica a abonatului), precum si data si ora la care ne deconenctam de la internet.

Tot din 15 martie, cei care furnizeaza servicii de internet sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni urmatoarele date despre navigarea pe internet: numele, adresa fizica si IP-ul celui care s-a conectat la internet, data si ora la care s-a conectat, precum si data si ora la care s-a realizat deconectarea.

Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, a fost adoptata de Parlament pe 18 noiembrie 2008, a fost promulgata de presedintele Traian Basescu si ulterior publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 780 din 21 noiembrie 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.