Un studiu efectuat de o echipa de cercetatori romani de la Institutul pentru Sanatate Publica dupa producerea accidentului de la Cernobil a aratat ca radiatiile au dus la cresterea mortalitatii infantile si la diminuarea IQ-ului la copiii nascuti dupa catastrofa.
Studiul efectuat intre anii 1986 - 1994 pe un lot de copii de 0-6 ani a mai consemnat diferente in ceea ce priveste greutatea la nastere a copiilor nascuti inainte (1985) si dupa accident (1986, 1987), precum si diferente mai putin semnificative intre cele doua loturi, in dezvoltarea fizica (inaltime, greutate, perimetrul cranian, perimetrul toracic).

STUDIU PE 300 DE COPII

Cercetarea a avut loc in doua dintre marile cartiere bucurestene, Drumul Taberei si Titan. El s-a realizat prin selectarea unui lot probant de copii, peste 300, care, in momentul accidentului, aveau trei luni de la conceptie. Conferentiar dr. Aurelia Cordeanu, unul dintre cercetatorii care au participat la studiu, a precizat ca s-a ales acest lot, intrucat in primele trei luni de sarcina apar malformatiile congenitale, iar fetii aflati in plina dezvoltare sunt mai vulnerabili. In paralel, a fost ales un lot martor de copii, nascuti inainte de accident, datele stranse din cercetarea evolutiei celor doua loturi fiind comparate.

Aurelia Cordeanu a precizat ca s-a avut in atentie evolutia neuropsihica si mai ales intarzierea in dezvoltarea neuropsihica. "La aceasta cantitate de radiatii, care a atins tara noastra, cele mai importante consecinte puteau aparea pe aceasta intarziere. Cantitatea de radiatii a fost mai mica la noi, valul de radiatii ducandu-se prima data spre nord, iar apoi a venit si spre sud. Cantitatea fiind mai mica, implicatiile sunt in general - am presupus noi la aceea data - pe sistem nervos", a declarat conferentiarul.

CE S-A CONSTATAT

Pentru lotul probant - copiii care au fost supusi unui factor de risc - s-a consemnat o crestere a numarului de decese in primul an de viata, asa-numita mortalitate infantila, fata de lotul martor. A fost depistata si o usoara intarziere in dezvoltarea neuro-psihica, in special in comportamentul cognitiv. "E vorba de comunicare de invatare. Au prezentat o dificultate in procesul de invatare", a spus Cordeanu.

Proba concreta - punctajul ceva mai mic, fata de lotul martor, la testele de inteligenta. De asemenea, starea de sanatate generala a lotului probant a avut de suferit. "Nu am facut legatura directa intre malformatii si radiatii. Este greu sa spunem ca exclusiv radiatiile sunt de vina, deoarece este posibil ca la acest lucru sa fi contribuit si alti factori. In orice caz, existau diferente", a mentionat cercetatorul.

RECUPERARE

Aurelia Cordeanu a precizat ca nu a fost nevoie de programe speciale pentru recuperarea lor. Acestea s-au realizat prin unitatile de invatamant, care au acordat un sprijin pedagogic. "Asta nu a insemnat scoaterea lor din lotul copiilor normali, de infiintarea unor clase speciale in scoli sau alte masuri de acest gen. Totul s-a petrecut in unitatile normale, copiii inclusi in programul de cercetari fiind integrati in comunitate. Cred ca unii dintre ei au recuperat diferenta de IQ pana la adolescenta", a subliniat cercetatorul.

LIPSA OAMENILOR SI A BANILOR

Din pacate, din lipsa banilor, studiul nu s-a putut extinde pe o perioada mai lunga de timp pentru a se vedea cum au evoluat "subiectii". Aurelia Cordeanu a recunoscut ca este posibil ca efectele radiatiilor care au fost mai puternice in anumite zone sa fie mai pronuntate. "Nu am putut face studiul la nivelul unor localitati din tara din cauza lipsei personalului de specialitate.

Copiii au fost urmariti permanent pana la trei ani, iar apoi au fost testati la patru si, respectiv, sase ani", a adaugat cercetatorul. Au fost urmarite fisele medicale existente la dispensar pentru fiecare copil in parte, iar datele existente acolo erau coroborate cu rezultatele unor cercetari conexe care luau in calcul modul de alimentatie a copiilor, mediul in care au crescut etc.

IQ-ULUI SCAZUT, PRINTRE TINERII VASLUIENI

Doua treimi dintre recrutii din judetul Vaslui chemati la incorporare nu pot fi selectati pentru satisfacerea stagiului militar obligatoriu, din cauza coeficientului de inteligenta foarte scazut. Chiar daca isi exprima dorinta de a-si satisface stagiul militar obligatoriu, majoritatea celor care se prezinta in fata comisiilor de la Centrul Militar Judetean (CMJ) Vaslui nu reusesc sa raspunda nici macar la intrebari elementare de cultura generala. In aceste conditii, conducerea CMJ Vaslui a decis sa nu faca nici un fel de compromis pentru a evita aparitia unor situatii neplacute din partea recrutilor incorporati pentru diferite arme la unitati militare din tara.

MEDICII AMERICANI VOR OPERA COPIII AFECTATI

Peste 50 de medici americani vor veni in luna august in Romania, la Botosani, pentru a opera copiii nascuti cu malformatii congenitale. Americanii vin prin intermediul Fundatiei Medical Mision, care a efectuat si in anii trecuti astfel de misiuni in Romania. In judetul Botosani se afla cei mai multi copii cu malformatii din tara, majoritatea nascuti cu probleme din cauza exploziei nucleare de la Cernobil.

"Vom avea doua sali de operatie, din care una cu doua mese de operatii. Noi vom aduce chirurgi si personal medical care sa asigure desfasurarea operatiilor. Interventiile medicilor vor urmari corectii pentru cei care au strabism, buza de iepure si deformatii ale boltei palatine, dar si altfel de operatii estetice", se arata in scrisoarea trimisa de Douglas Hagen, directorul Misiunii Medicale in Romania, colegilor de la Botosani.

SUTE DE IESENI SE IMBOLNAVESC DE PARKINSON

Medicii ieseni sunt ingrijorati de cresterea numarului de imbolnaviri de Parkinson. Ei spun ca incidenta bolii a crescut la un nivel-record, in prezent fiind diagnosticate cu aceasta boala peste 1.000 de persoane. Astfel, numai la Spitalul de Recuperare au fost luati in evidenta 450 de noi pacienti care prezinta un mod particular de imbatranire caracterizat prin moartea celulara dintr-o zona a creierului.

"Exista forme de parkinsonianism la care cauza este foarte bine precizata, dar la care tratamentul este mai putin eficient. Aici putem enumera Parkinsonul posttraumatic, intalnit la boxeri, parkinsonul vascular intalnit la persoanele cu accidente vasculare cerebrale repetate, parkinsonianismul minerilor din minele de mangan, metal foarte toxic, precum si parkinsonianismul bolnavilor psihiatric, consumatori cronici de neuroleptice", a declarat dr. Doru Baltag, purtator de cuvant la Spitalul de Recuperare.

TESTUL GROAZEI

Explozia de la reactorul nr. 4 al Centralei nucleare din Cernobil a avut loc in noaptea dintre 25 si 26 aprilie 1986, in timpul unui test de siguranta. Echipa care realiza testul respectiv intentiona sa verifice daca turbinele puteau produce suficienta energie pentru a mentine in miscare pompele de racire, in eventualitatea unei pierderi de energie, pana cand se activa generatorul diesel pentru situatii de urgenta. In urma exploziei, peste 40 de elemente radioactive au fost eliberate din reactorul avariat, in special in primele zece zile dupa producerea accidentului.

Cele mai semnificative dintre acestea sunt iodul (I-131), cesiul (Cs-137) si strontiul (in special Sr-90). Dupa acest accident, cesiu-137 a fost cel mai raspandit element radioactiv cu durata mare de injumatatire. Conform rapoartelor oficiale publicate de cele trei foste state sovietice afectate, de atunci si pana in prezent au murit 25.000 dintre soldatii trimisi sa curete zona reactorului. Numarul "lichidatorilor", cum au fost denumiti acesti militari, a fost de 200.000. Costurile suportate de statul rus ca urmare a acestui dezastru nuclear se ridica la aproximativ 3,8 miliarde dolari in perioada 1992 - 1998. Din aceasta suma, 3 miliarde USD au fost platite drept compensatii victimelor afectate de radiatii, precum si celor care au curatat zona dezastrului.

EFECTUL CERNOBIL

Boala se intalneste mai frecvent dupa varsta de 60 de ani, dar medicii descopera tot mai multi pacienti cu varste cuprinse intre 40 si 45 de ani, pentru care nu exista practic nici o explicatie privind imbolnavirea. Boala se manifesta prin tremuraturi generalizate ale intregului corp si episoade frecvente de blocare a mersului. Medicii ieseni nu exclud varianta ca numarul mare de cazuri de Parkinson sa fie dat si de influentele valului radioactiv provocat de explozia centralei nucleare de la Cernobil.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.