Evenimentul de la Targu Jiu, cand o eleva din clasa a XI-a a acceptat sa mearga intr-un apartament si s-a aruncat pe fereastra cand agresorii au vrut sa o violeze, este considerat de psihologi ca un act de necunoastere din partea adolescentilor, care nu sunt pregatiti pentru viata. Toata vina o poarta scoala, deoarece nu pregateste comportamental elevii si nu face diferenta dintre libertate sociala si libertate individuala.
La Liceul cu Program Sportiv din Targu Jiu, unde o eleva s-a aruncat de la ferestra unui apartament pentru a scapa de o tentativa de viol, s-a derulat un act de a carui responsabilitate trebuie sa raspunda sistemul educational. “Indiferent care sunt antecedentele agresorilor, este limpede ca eleva in cauza a acceptat invitatia de a merge in acel apartament. Aici se pune problema daca ea a constientizat sau nu faptul ca se expune unui act de agresivitate”, a precizat Ion Panisoara, profesor de psihologie la Universitatea din Bucuresti. Motivatia specialistului a fost exprimata in termeni foarte clari: “In aceste circumstante se dovedeste ca scoala poarta cea mai mare vina, deoarece, la nici o ora din programa, profesorii, indiferent de disciplina pe care o predau, nu invata elevii despre ce abilitati comportamentale trebuie sa dea dovada la nivel social. Acest lucru nu trebuie facut numai la nivel de consiliere, ci in fiecare zi, de catre toate cadrele didactice. Scoala nu trebuie sa interzica elevelor, de exemplu, sa vina imbracate provocator, ci trebuie sa le explice care este limita intre libertatea individului si libertatea sociala. Interdictia, de orice natura, poate reprima niste valori. Adolescentul trebuie invatat sa aiba stabilitate printre aceste valori. Daca i se interzice un lucru, tanarul este atunci atras chiar sa-l infaptuiasca”. In privinta masurilor punitive aplicate de scoala, profesorul Pânisoara, a precizat: “Exmatricularea este o prostie. Elevul nu are maturitatea necesara in a face diferente clare dintre bine si rau si, dupa parerea mea, institutia de invatamant face cea mai mare greseala in aceasta privinta. Sunt atatea masuri punitive, precum munca in folosul comunitatii, studiul obligatoriu in biblioteca, care sunt mult mai educative si benefice pentru un comportament mai agresiv”.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.