Ministerul Muncii solicita Finantelor ca majorarea salariilor bugetarilor sa tina cont doar de cresterea prognozata a preturilor de consum si ca aceasta masura sa fie aplicata diferentiat, cu preponderenta in zona salariilor mici, incepand cu luna aprilie 2009.

Reprezentantii ministerului Muncii isi propun sa reintroduca practica raportarii salariilor la cosul minim de consum prin reactualizarea trimestriala a "cosului minim" si publicarea acestuia in Monitorul Oficial.
Calcularea acestuia ar urma sa fie facuta de specialisti din Institutul National de Statistica (INS) si din Comisia Nationala de Prognoza (CNP), informeaza NewsIn.

In perioada guvernului Nastase a existat o "Comisie nationala pentru indexare si fundamentare a valorii cosului minim de consum", care a functionat circa un an. Cosul minim de consum lunar a fost adoptat in urma unui proces de negociere cu partenerii sociali in perioada 1999-2000 si cuprindea produsele alimentare, nealimentare si serviciile necesare unei persoane sau familii pentru un nivel minim de trai, insa s-a renuntat la publicarea sa in 2003.

Cea de-a doua etapa a cresterilor salariilor din sectorul bugetar ar putea avea loc abia din luna octombrie, in functie de cum sunt resimtite efectele crizei economice in Romania, insa aceasta "va fi asigurata" numai in functie de productivitatea muncii.

"In partea a doua a anului 2009, in functie de cresterea economica pe primele noua luni ale anului se va asigura o crestere salariala corespunzatoare cresterii productivitatii sociale a muncii",
se arata in pachetul de "masuri privind salarizarea, pensiile si protectia sociala", transmis Ministerului de Finante.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Marius Lazar, declara vineri ca salariile mici ar putea creste cu cel mult 10% in 2009, iar salariile mari vor creste intr-o proportie mai mica, astfel incat, media cresterii salariilor bugetare sa nu depaseasca rata inflatiei. Guvernul ia in calcul o inflatie medie in acest an de circa 5%, bazandu-se pe proiectiile CNP.

Totodata, Ministerul Muncii solicita mentinerea prevederilor legale care stabilesc valoarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, urmand ca pensiile sa creasca in medie cu 9%.

Ministrul Marian Sarbu declara in 14 ianuarie, la Realitatea TV, ca punctul de pensie va creste in luna imediat urmatoare datei la care se va publica in Monitorul Oficial Legea bugetului de asigurari sociale.

Reprezentantii ministerului Muncii solicita conducerii Ministerului de Finante sa aprobe acest pachet de masuri in regim de urgenta, fara a specifica insa efortul bugetar necesar aplicarii masurilor.

O alta masura promovata de Ministerul Muncii prin pachetul de "masuri privind salarizarea, pensiile si protectia sociala" este eficientizarea sistemului de asigurari pentru accidente de munca si imbolnaviri profesionale si promovarea de urgenta a Hotararii de Guvern care stabileste noile contributii pe fiecare clasa a economiei nationale (cod CAEN), intre noile limite 0,15% si 0,85% aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

In prezent, contributiile angajatorului la fondul pentru accidente de munca si boli profesionale sunt cuprinse intre 0,4 si 2%, aplicate asupra veniturilor brute lunare, contributtii calculate in functie de clasa de risc si dupa clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.