Mamele care iau in prezent indemnizatia de 600 lei pentru cresterea copilului vor putea depune, pana in 30 iunie, documentele necesare recalcularii acesteia, iar statul va plati banii rezultati din diferenta pe acest an, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu.
"Odata cu recalcularea cuantumului, statul va acorda si diferentele de sume inregistrate incepand cu ianuarie 2009", a spus Mariana Nedelcu, coordonator al politicilor familiale, asistentei si incluziunii sociale din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Pentru recalcularea cuantumului indemnizatiei prin aplicarea procentului de 85% asupra mediei veniturilor realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, mamele trebuie sa depuna o cerere care sa cuprinda obligatoriu numele si prenumele, codul numeric personal, adresa, atat a persoanei beneficiare, cat si a copilului pentru care se primeste indemnizatia, precum si o adeverinta privind veniturile profesionale realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, eliberata de institutia care detine evidenta acestora.

Documentele se depun la agentia teritoriala pentru prestatii sociale, fie personal, fie prin posta cu confirmare de primire, iar mamele din Bucuresti vor putea depune, de la 1 februarie actele necesare recalcularii cuantumului indemnizatiei si la Directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului ale sectoarelor in care beneficiarii isi au domiciliul, conform unui protocol care se va incheia intre aceste institutii.

Institutia care tine evidenta poate fi angajatorul, agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca - in cazul persoanelor care au beneficiat de indemnizatie de somaj -, casa teritoriala de asigurari de sanatate - pentru persoanele care au beneficiat de concedii medicale -, casa teritoriala de pensii - in cazul beneficiarilor pensiei de invaliditate - sau autoritatea fiscala la care se depune declaratia de venit.

In cazul persoanelor care solicita pentru prima data indemnizatia de crestere a copilului, actele ce trebuie depuse la primaria din localitatea de resedinta sunt formularul tipizat, copia actului de identitate al mamei, copia certificatului de nastere al copilului, copia altor acte doveditoare care atesta filiatia copilului, o adeverinta privind indeplinirea conditiilor de eligibilitate si veniturile realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului.

"Pentru toate cazurile, veniturile profesionale care se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole, asa cum sunt acestea definite de Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit. De asemenea, pentru perioadele asimilate vor fi luate in calcul veniturile aferente acestora, respectiv indemnizatia de somaj, indemnizatia aferenta concediilor medicale", a precizat secretarul de stat Mariana Nedelcu.

La sfarsitul anului trecut, premierul Boc a anuntat ca indemnizatia pentru cresterea copilului va avea, incepand cu 1 ianuarie 2009, o valoare cuprinsa intre 600 si 4.000 de lei. Indemnizatia maxima, de 4.000 de lei, stabilita de Guvern, reprezinta circa trei salarii medii nete pe economie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.