De la 1 februarie, functionarii publici din administratia publica centrala, care au implinit varsta legala de pensionare vor fi trimisi obligatoriu la pensie. Masura este impusa printr-un memorandum al ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.
Cu doar o zi inainte de sfarsitul anului, ministrul Finantelor a luat aceasta hotarare in privinta functionarilor publici din administratia publica centrala. Potrivit Realitatea este vorba de toti angajatii din ministere, autoritati nationale si agentii guvernamentale care indeplinesc atat conditiile de varsta standard de pensionare, cat si stagiul minim de cotizare. Asadar, peste numai doua saptamani, functionarii vizati de ordinul ministrului Pogea vor trebui sa renunte la serviciu, in favoarea pensiei. In acest fel, spun guvernantii, se va limita numarul de persoane delegate sau detasate de anumite institutii publice.

Potrivit Memorandumului privind restrangerea unor categorii de cheltuieli bugetare in cadrul administratiei publice centrale, "functionarii publici si personalul angajat cu contract de munca pe perioada nedeterninata din cadrul administratiei centrale, care au indeplinit cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare sau, dupa caz, care au primit decizie de pensionare pentru limita de varsta si au fost mentinute in activitate, inceteaza raporturile de serviciu sau de munca, dupa caz, conform prevederilor legale incidente, incepand cu 1.02.2009", transmite NewsIn.

Presa a aflat de acest memorandum dupa ce CCR a declarat neconstitutionala OUG 230, care interzicea cumulul pensiei cu salariul de la stat. Curtea Constitutionala a declarat, joi, neconstitutionala ordonanta prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, CCR admitand sesizarea Avocatului Poporului, pe motiv ca se incalca dreptul la munca si dreptul la pensie prevazute de legea fundamentala.

"Cu majoritate de voturi, Curtea a admis exeptia, constatand ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului este neconstitutionala, deoarece afecteaza drepturile fundamentale prevazute de Constitutie, privind dreptul la munca si dreptul la pensie", se arata in decizia CCR.

Potrivit deciziei, OUG contravine articolului 115 alineatul 6 din Constitutie. Acesta prevede ca ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.

"Nu stim in acest moment cati pensionari lucreaza in sistemul bugetar, intrucat acesta implica atat invatamantul sau sanatatea, cat si administratia publica", a declarat vineri, pentru NewsIn, presedintele Sed Lex, Vasile Marica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.