Prabusirea sectorului constructiilor din Spania a tras la fund numeroase societati mici, intre care multi subcontractori, asa cum este romanul Damian Catalin, aflat in greva foamei pentru a obtine cei 700.000 de euro care ii sunt datorati, relateaza AFP.
La 8 ianuarie, romanul si asociatul sau spaniol Julian Martin, care au societatea Romtectabi, cu sediul langa Madrid si care avea 200 de angajati, au inceput o greava a foamei in fata societatii madrilene Obrum, careia ii cer cei 700.000 de euro care li se cuvin.

"200 de familii in saracie din cauza Obrum", rezuma una dintre pancartele celor doi. "Trebuie sa platim angajatii, sa dam bani la Fisc, la asigurarile sociale", explica Damian, alaturi de care se afla 15 angajati.
Unii dintre angajati au intrat recent in greva foamei, iar dintre ei multi nu sunt platiti din octombrie . "Trebuie sa plateasca imprumuturile imobiliare, facturile, sa manance, nu mai au bani", explica Damian. "Macar daca Obrum s-ar declara in incapacitate de plata ", spune Julian, care a fost nevoit sa intrerupa greva foamei din a doua zi, din cauza unor probleme de sanatate. Insa societatea Obrum refuza si nu a vrut sa raspunda la intrebarile AFP.

Societatea Obrum este filiala a grupului DHO, un grup important din Spania, care face obiectul cererilor multor persoane pentru a se plasa in incapacitatea de plata.

Sectorul constructiilor, care era motorul de crestere economica a Spaniei, este acum marcat de criza care a inceput in 2008. Cu toate ca cifrele oficiale nu au fost inca facute publice, cu siguranta ca Spania a incheiat anul 2008 in recesiune. Somajul este in constanta crestere si afecteaza peste trei milioane de persoane din populatia totala de 46 de milioane.

Din cei trei milioane de someri, 590.000 sunt din sectorul constructiilor. Doi furnizori ai Obrum, tot constructori, s-au alaturat lui Damian si Julian. Nici ei nu au mai fost platiti, ca Juan Manuel Palomar, care cere 200.000 de euro. "Mi-au dat ordin de plata. M-am dus sa incasez banii, dar nu erau fonduri" spune acesta, precizand ca a fost nevoit sa dea afara 20 de muncitori si sa opreasca lucrarile de pe un santier.

Un alt subcontractant al Obrum cere in zadar 460.000 de euro pentru lucrarile realizate in mai si iunie. Societatea sa, Belona, este acum inscrisa pe un fel de lista a rau platnicilor Miloud Humid, un marocan de la Romtectabi, are de platit un imprumut de 1.200 de euro pentru locuinta si 300 de euro pentru masina. Nu si-a mai luat salariul din octombrie. "Am cheltuit toate economiile", povesteste el.

Guvernul socialist al lui Zapatero "nu ajuta pana la urma decat bancile si constructorii, nu muncitorii", spune Damian, care intentioneaza sa manifesteze cu tovarasii sai in fata Congresului deputatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.