Volumele XV-XX din seria manuscriselor lui Eminescu, editie facsimilata, au fost lansate joi, in Aula Academiei Romane din Bucuresti, cu ocazia implinirii a 159 de ani de la nasterea poetului.

"Dupa Franta, care a publicat acum 30 de ani caietele lui Valery, si Italia, care a publicat manuscrisele lui Leonardo Da Vinci, acesta este proiectul romanesc de importanta similara. Generatiile viitoare vor avea astfel acces la ele", a spus presedintele sectiei de Filologie si Literatura, acad. Eugen Simion, in alocutiunea sa, rostita in Aula Academiei Romane.

Volumele proiectului, inceput in 2004, au fost tiparite pornind de la cele 14.000 de pagini de manuscris, donate de Maiorescu, la inceputul secolului XX, Academiei Romane.

Starea manuscriselor era foarte proasta, asa ca a cercetatorii au luat decizia sa le facsimileze, a precizat acad. Eugen Simion.

"Am apelat la o metoda propusa de Mircea Dumitrescu. Aceste reproduceri sunt acum mai lizibile decat manuscrisele originale. Academia va dona editii facsimilate ale manuscriselor marilor biblioteci din tara" a mai precizat Eugen Simion, amintind ca proiectul publicarii manusciselor eminesciene a pornit de la o idee mai veche a lui Iorga, care considera ca este esential ca "nicio vorba de-a lui Eminescu sa nu fie pierduta".

Proiectul se va incheia cu facsimilarea ultimelor patru manuscrise, pana in luna iunie anul acesta, dupa cum estimeaza cercetatorii.

La eveniment au fost prezenti si fostii presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, alaturi de membrii Academiei si alte personalitati ale vietii culturale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.