Bilantul activitatilor desfasurate anul trecut de Politia Capitalei scoate in evidenta cresterea criminalitatii stradale si a micii criminalitati, 38,7 % din criminalitatea stradala sesizata la nivel national fiind inregistrata in Bucuresti, unde au avut loc si 46,2% din totalul furturilor auto

Capitala se confrunta cu 46,2% din totalul furturilor auto inregistrate la nivelul tarii, iar in 2008 au fost solutionate mai mult de jumatate dintre cazuri, fapt declarat joi de seful Politiei Capitalei, chestorul Marian Tutilescu, relateaza NewsIn.

Politia Capitalei a mai inregistrat anul trecut 38,7 % din criminalitatea stradala sesizata la nivel national, insa incidentele consumate in perimetrul unitatilor scolare s-a diminuat cu 32 de procente fata de 2007.

Potrivit chestorului Marian Tutilescu, deficitul de efectiv de la Politia Capitalei este principala cauza pentru care indicii criminalitatii stradale au crescut cu opt procente fata de anul 2007. Chestorul a precizat ca in 2008 deficitul de efective a fost de 16 %, cel mai mult fiind resimitit pe segmentul de ordine publica.

"Cei mai multi dintre subofiterii si ofiterii care ne sunt repartizati dupa ce termina scoala nu sunt din Bucuresti, iar banii alocati de stat pentru inchirierea unei locuinte, aproximativ 500 de RON, sunt insuficienti, astfel ca fiecare isi cauta un loc de munca apropiat localitatii din care provine. Un alt aspect care a favorizat cresterea criminalitatii stradale il reprezinta apelurile 112. Zilnic, fiecare sectie din Bucuresti inregistreaza cel putin 30 de interventii in urma apelurilor 112, iar politistii care verifica aspectele sesizate sunt tot de la ordine publica. Orice verificare dureaza, astfel ca strada ramane oarecum descoperita", a declarat seful Politiei Capitalei.

In Capitala, conform statisticilor, exista un politist la 530 de persoane.

Peste 50 % din gruparile infractionale destramate la nivel national au fost documentate de catre Serviciul central si Serviciile de Investigatii Criminale din cadrul Politiilor Sectoarelor 1-6.

Situatia prezentata in timpul sedintei de bilant, la care a participat si ministrul interimar al Administratiei si Internelor, Dan Nica, arata ca politistii bucuresteni au reusit destructurarea unui numar de 167 grupari infractionale active cu 525 membri, din care 273 retinuti sau arestati.

Membrii acestor grupari aveau preocupari infractionale in savarsirea unor fapte grave sau deosebit de grave, precum omor si tentative de omor, trafic de fiinte umane in vederea practicarii prostitutiei, santaj si lipsire de libertate, perceperea unor taxe de protectie, inselaciuni cu locuinte si terenuri, obtinerea frauduloasa a unor credite bancare etc.

Politia Capitalei a constatat 41,57% din totalul infractiunilor si a cercetat 51,58% din totalul persoanelor in domeniul traficului si consumului de droguri la nivel national. Infractiunile de trafic si consum de droguri descoperite au inregistrat o crestere de 4,6 la suta in anul 2008, comparativ cu anul 2007, de la 1462 la 1530 fapte, iar distributia constatarilor pe sectoare evidentiaza faptul ca exista zone criminogene cu potential ridicat pe acest segment infractional, cele mai expuse fiind sectoarele 2,3 si 5.

Infractiunile petrecute in perimetrul unitatilor scolare a scazut cu 32 % in 2008 fata de 2007. Astfel, daca in 2007 au fost inregistrate 511 fapte consumate in scoli sau inpreajma acestora, in 2008 au avut loc doar 348 astfel de fapte, se mai arata in bilant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.