Curtea Constitutionala a inceput astazi dezbaterile pe marginea sesizarii Avocatului Poporului cu privire la ordonanta ce interzice cumului pensiei cu salariul primit de la stat, sedinta CCR fiind publica, relateaza NewsIn

Avocatul Poporului a sesizat pe 7 ianuarie, din proprie initiativa, Curtea Constitutionala, cu privire la ordonanta ce interzice cumului pensiei cu salariul primit de la stat. Ioan Muraru s-ar afla, potrivit PNL, care a cerut sesizarea CCR, in conflict de interese, fiind la randul sau printre cei care beneficiaza de ambele categorii de venituri.

Sub incidenta ordonantei intra si patru judecatori CCR. Aspazia Cojocaru, Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Acsinte Gaspar sunt judecatorii care primesc si pensie, si salariu, in conditiile in care CCR are in total noua judecatori.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate a OUG, care interzice cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, Avocatul Poporului, Ioan Muraru, sustine ca interdictia de a cumula pensia cu salariul ar echivala practic cu o expropriere. "Salariul si pensia fiind bunuri proprietate privata, protejate de articolul 44 din Constitutie si Primul Protocol Aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, interdictia de a cumula pensia cu salariul echivaleaza practic cu o expropriere", arata Ioan Muraru, invocand articolul din Constitutie care prevede ca “nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire”.

"Este de retinut ca dreptul la munca al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei ingradiri sau limitari, fiecare persoana fiind libera sa munceasca in masura posibilitatilor sale fizice si intelectuale pe care doar singura le poate aprecia", mai arata Ioan Muraru in motivarea exceptiei, publicata pe site-ul institutiei.

Guvernul sustine, insa, ca OUG 230/2008 nu ingradeste dreptul la munca. Executivul a trimis la Curtea Constitutionala (CCR) punctul de vedere al Executivului cu privire la Ordonanta de Urgenta prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul, a declarat pe 11 ianuarie, pentru NewsIn, secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.

Guvernul a formulat saptamana trecuta raspunsul la sesizarea de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului in legatura cu OUG 230/2008, in care se argumenteaza ca prevederile Ordonantei de urgenta sunt constitutionale.

Tot saptamana trecuta, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul va sustine la CCR faptul ca Executivul are obligatia sa asigure resurse financiare bugetare pentru toate categoriile, dar va invoca si o decizie anterioara a Curtii, potrivit careia Constitutia nu impiedica interzicerea cumularii pensiei cu salariul daca prevederea se aplica pentru toti cetatenii.

"Noi nu ingradim dreptul la munca, noi doar spunem ca un cetatean pe bani publici trebuie sa opteze fie pentru salariu, fie pentru pensie, pentru ca acest buget public nu este nesfarsit, iar guvernantii au obligatia sa asigura resurse financiare pentru toate categoriile sociale", a declarat premierul Emil Boc.

El a invocat si decizia CCR numarul 375 din 2005, potrivit careia "nici o dispozitie constitutionala nu impiedica legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu conditia ca aceasta masura sa se aplice in mod egal pentru toti cetatenii".

Prin ordonanta de urgenta publicata pe 5 ianurie, in Monitorul Oficial, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care "beneficiarul unei pensii pentru limita de varsta realizeaza venituri din exercitarea unei functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala".

In termen de 15 zile de la data publicarii OUG, persoanele care cumuleaza in prezent statutul de pensionar cu cel de salariat la stat trebuie sa opteze pentru una dintre cele doua calitati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.