Proprietarul Castelului Bran, Dominic de Habsburg, va veni in Romania cel mai probabil in data de 26 ianuarie pentru a purta discutii cu ministrul Turismului, Elena Udrea, si cu ministrul Culturii, Theodor Paleologu, in vederea preluarii administrarii Castelului Bran

"Arhiducele Dominic Habsburg-Lothringen, impreuna cu cele doua surori ale sale, Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, vor efectua o vizita in Romania peste aproximativ doua saptamani si vor avea intalniri cu ministrul Turismului, Elena Udrea, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, si cu primarul din Bran pentru preluarea administrarii Castelului Bran", a declarat astazi pentru NewsIn avocatul Corin Trandafir, partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru Trandafir, care reprezinta interesele familiei Habsburg.

Cel mai probabil, Arhiducele Dominic Habsburg-Lothringen va fi in Romania intre 26 si 30 ianuarie.

Dominic de Habsburg a primit Castelul Bran in urma retrocedarii acestuia pe 25 mai 2006. Dispozitia de restituire a fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion.

Totodata, ministrul Culturii si Cultelor de la acea vreme, Adrian Iorgulescu, si Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevedea ca acesta ramane muzeu trei ani. Prin respectivul acord, au intrat in posesia lui Dominic de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp.

"Administrarea Castelului Bran va reveni familiei Habsburg, in calitate de proprietari, in mai 2009. Acestia intentioneaza sa pastreze destinatia de muzeu a Castelului Bran si sa-i imbunatateasca potentialul de importanta atractie turistica a Romaniei printr-o serie de masuri. In acest scop, cooperarea cu Ministerul Turismului este esentiala", se arata intr-o scrisoare a familiei Habsburg catre ministrul Turismului, Elena Udrea.

Proprietarul Castelului Bran, Dominic de Habsburg, a mai solicitat anul trecut restituirea unei suprafete de 110 hectare de padure in zona comunei Bran, dosarul fiind in prezent la primaria din localitate si aflandu-se in curs de solutionare.

Dominic de Habsburg mai are de revendicat o serie de terenuri mai mici, tot in zona Bran.
Retrocedarea in natura a avut loc dupa aproape sase luni de negocieri intre Ministerul Culturii si Cultelor si avocatii noului proprietar, ca urmare a modificarii Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunisti.

In forma initiala, legea nu le-a permis urmasilor principesei Ileana sa reintre in posesia castelului in natura, chiar daca ei au facut o notificare in acest sens inca din 2002, ci urmau sa fie despagubiti in bani.

Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari. Legislatia ulterioara din domeniul proprietatii i-a indreptatit insa pe mostenitori sa solicite retrocedarea in natura.

Avocatii lui Dominic de Habsburg au facut la inceputul lunii decembrie 2006 o oferta de vanzare a Castelului Bran, in valoare de 60 de milioane euro, Consiliului Judetean Brasov.

Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat, in acel moment, ca vrea sa cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, in acest sens urmand sa acceseze un imprumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca, in vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro ceruta de proprietar.

Ministerul Culturii si Cultelor s-a opus, considerand ca suma este foarte mare.

Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta facuta si a anuntat ca a angajat firma americana de investitii private Baytree Capital Associates, care va elabora un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, in vederea promovarii si vinderii proprietatii.

Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania.

El atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu Dracula, faima ce i se trage de la romanul omonim al lui Bram Stoker.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.