In scolile romanesti sint insuficiente cabinete de asistenta psihopedagogica, desi elevii simt o nevoie acuta de consiliere specializata. Nici cabinetele private nu prea se ocupa de soarta minorilor, preferind sa lucreze cu adulti. Cazurile de suicid din ultimii ani, in rindul adolescentilor, demonstreaza ca motive aparent banale pentru unii dintre noi pot deveni cauze de sinucidere pentru tineri: teama de corigenta, o nota proasta, o cearta cu profesorul ori colegii sau o deceptie sentimentala.

Dupa cum recunoaste psihologul Claudia Andrei, consilier ANSIT la Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Bucuresti, acestea sint probleme pe care elevii vin frecvent sa le discute la cabinetul de asistenta psihopedagogica din incinta liceului. Romania are inca din 1991 cadrul legal pentru infiintarea in fiecare scoala a unui cabinet de asistenta psihopedagogica abilitat sa ofere consiliere psihologica si orientare profesionala pentru elevi.

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) prevede ca o scoala trebuie sa aiba peste 800 de elevi pentru a beneficia de acest cabinet sau, mai multe scoli care nu ating cifra respectiva, se pot grupa pentru a atrage serviciile unui psiholog. Insa pina acum, in Romania sint functionale doar 792 de cabinete la aproximativ 22.000 de unitati de invatamint preuniversitar. MEC sustine ca anul acesta vor fi scoase spre titularizare alte 637 de posturi de consiliere psihopedagogica, ceea ce inseamna marirea numarului de cabinete, iar in patru-cinci ani se spera ca acest sistem sa acopere complet scolile din tara.

Mihai Jigau, director adjunct al Institutului de Stiinte ale Educatiei, enumara printre motivele care au impiedicat extinderea acestor cabinete: ineficienta coordonarii administrative a MEC, dezinteresul inspectoratelor scolare judetene, insuficienta specializare a consilierilor, precum si proasta lor salarizare.

Necesitatea cabinetelor de asistenta psihopedagogica este enorma: "Elevii trebuie asistati sa se adapteze la mediul scolar si social, sa depaseasca tentatii ca drogurile, alcoolul, violenta sau furtul. In plus, statul poate economisi foarte multi bani in urma infiintarii lor in sensul ca, prin orientarea profesionala de timpuriu, tinerii isi vor cunoste mai bine interesele si se vor ghida mai usor pe piata muncii, scazind numarul somerilor", a explicat Jigau.

Elevii sint foarte interesati de consilierea psihologica

Consilierii care lucreaza acum in cabinete sint foarte solicitati de elevi: "Uneori am senzatia ca nu le fac fata", spune Alina Laza, psiholog la Scoala generala 146 "I.G.Duca" din Bucuresti. Tinerii sint multumiti de existenta cabinetelor si simt ca discutiile cu psihologii ii ajuta sa se cunoasca mai bine si sa depaseasca anumite probleme.

Copiii din clasele I-IV vin la psiholog mai ales la sugestia invatatorilor, insotiti de parinti. Incepind cu clasa a V-a vin singuri, cu diverse probleme (conflicte intercolegiale, note mici, neintelegeri cu profesorii si parintii, probleme sentimentale). Clasele VII-VIII si XI-XII cer, in principal, sfaturi pentru orientarea carierei si pot face teste de cunoastere a aptitudinilor, dupa ce au facut, in prealabil, un test de autocunoastere.

Cabinetele private le numeri pe degete

Daca in scoala lor nu exista un psiholog ori daca sint nemultumiti de serviciile oferite de el, elevii pot apela la un cabinet privat de consiliere. Acestea sint, insa, mai greu de gasit, deoarece majoritatea sint specializate pe studenti si adulti. In plus, cele care se ocupa si de copiii pina in 16 ani sint centrate, in general, pe psihoterapie, mai putin pe simpla consiliere psihologica si pe orientarea profesionala.

O sedinta costa intre 300.000 si 1.300.000, uneori chiar mai mult, in functie de solicitari si durata. Pentru copiii de gradinita, institutie in care nu exista deocamdata psihologi, e si mai dificil de gasit un consilier privat, numarul acestor cabinete fiind foarte mic. "Desi sint cereri, cabinetele private prefera persoanele peste 18 ani, mai putin copii, unde-s tehnici mai diferite si trebuie intr-adevar sa-ti placa sa lucrezi cu ei", spune psihologul Alina Laza.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.