Tot mai multi locuitori din Bucuresti si din tara au depus plangeri, fie la regiile locale care furnizeaza caldura si apa calda, fie la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala, in care au sesizat ca sunt nevoiti sa plateasca apa rece drept apa calda. Seara trebuie sa astepti minute in sir pentru ca la robinetul de apa calda sa curga... apa calda. In tot acest timp contorul de la apometru inregistreaza de zor.

Cetatenii sunt astfel inselati si platesc apa rece care vine pe conducta de apa calda la pretul apei calde. Fenomenul se resimte in lunile de iarna, cand temperaturile sunt scazute, iar metrul cub de apa calda este mai scump. In octombrie, de exemplu, acesta ajunge, in Capitala, in jurul valorii de 40.000 de lei, dar fenomenul are loc in mai toate orasele tarii.

"Si noi am primit sesizari de acest gen de la bucuresteni. Insa, fenomenul semnalat se inregistreaza nu seara, ci dimineata", a declarat Mihail Popescu, secretarul general al RADET.

"In conditiile in care regia asigura apa calda de consum la intrarea in bloc la parametrii contractuali, pe perioada noptii, lipsa de consum face ca apa de pe coloana sa se raceasca. Aceasta este generata si de lipsa izolatiei de pe coloanele de apa calda, coloane plasate de regula pe tubulatura de aerisire a holurilor.

Fenomenul este de asemenea favorizat si de reducerea consumului, in conditiile montarii apometrelor", a explicat Mihail Popescu.

"Asociatiile de proprietari pot cere regiilor locale sa le recalculeze energia termica pe luna in care au existat probleme."

La Timisoara, Ploiesti si Cluj, alta viata

La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala, Ioan Radu, a declarat ca, intr-adevar, acest fenomen se intalneste in toata tara, desi nu este unul normal. "Este o problema pe care am semnalat-o mereu regiilor. Tehnic vorbind, acest lucru este generat de sistemul de ditributie de la punctele termice la bransamentul fiecarui bloc, la care nu functioneaza sistemul de recirculare, desi regiile sunt obligate sa aiba acest sistem", a explicat presedintele ANRSC. El a mai adaugat ca singurele orase din Romania, unde sistemul de recirculare functioneaza sunt Timisoara, Ploiesti si Cluj.

"Pe de alta parte, Autoritatea, prin noile reglementari, obliga regiile sa asigure la bransament o temperatura de 45 de grade Celsius, in conditii de consum redus. Acest lucru se poate realiza doar daca se pune in functiune sistemul de recirculare", a mai spus Ioan Radu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.