"Bucurestiul este capitala europeana cu riscul seismic cel mai inalt, consecinta a existentei, in proportie de peste 50%, a unui fond numeros de constructii inalte, care au fost facute inainte de razboi. Aceste cladiri, din pacate, pot fi cvasirezonante cu miscarea seismica a pamantului la cutremure de intensitate moderata si mare", a afirmat ieri Dan Lungu, profesor la Universitatea Tehnica de Constructii si director general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cutremure (INCERC), la un seminar organizat de Primaria Sectorului 2.

In Bucuresti, la cutremure puternice, se poate intalni un fenomen relativ rar, care poate produce pagube importante. Dan Lungu este de parere ca "in astfel de cutremure puternice putem avea perioade predominante lungi ale miscari sesmice care devin rezonante cu miscarea cladirilor, lucru care face ca amplificarea de catre constructie a miscarii induse la baza de cutremur sa se faca peste nivelurile uzual acceptate in inginerie".

La aceasta data, exista legislatie, exista bani, autoritatile sunt pregatite, dar nu exista un dialog permanent cu oamenii care stau in blocurile "cu bulina", astfel incat acestia sa fie de acord sa se mute pentru a se face o consolidare perfecta. Dan Lungu crede ca ar putea fi modificata legea in sensul de a obliga toti locatarii sa "paraseasca" un imobil care urmeaza sa fie consolidat, atunci cand exista acordul majoritatii simple a proprietarilor de apartamente. Primarul Neculai Ontanu a precizat ca in sectorul 2 sunt 99 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic si 86 in clasa a II-a, dar se lucreaza doar la sapte imobile. "Sunt unele cladiri care sunt in clasa I, dar proprietarii lor nu sunt foarte interesati de consolidare, pentru ca au inchiriat apartamentele", a spus Ontanu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.