Social8 Ianuarie 200916:29

Lectura de 2 minute

Peste 20 de persoane au fost trimise in judecata pentru comiterea mai multor fraude informatice pe eBay, anunta, miercuri, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Ministerului Public.
Mai exact, procurorii Biroului DIICOT Valcea au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a 22 de inculpati, dintre care 19 in stare de arest preventiv si trei cu obligarea de a nu parasi localitatea.

"Din cercetarile efectuate a rezultat ca pe raza judetelor Vilcea, Teleorman, Sibiu si a municipiului Bucuresti functiona o grupare organizata extinsa, cu legaturi si in strainatate (Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Italia), ce avea ca scop comiterea de fraude informatice, asociate fie cu inselarea victimei, fie cu efectuarea de transferuri neautorizate de fonduri banesti, activitati urmate de facilitarea repatrierii sumelor astfel rezultate", se arata intr-un comunicat de presa remis, miercuri, Agentiei NewsIn.

Pentru derularea activitatilor infractionale, inculpatii foloseau trei modalitati de operare distincte. In primul rand, fie postau anunturi de vanzare a unor bunuri pe care in realitate nu le detineau si determinau victimele sa achizitioneze bunurile si sa efectueze plata pretului fie prin sisteme de transfer rapid de bani (Western Union, Money Gram) sau depuneau in conturi bancare, pe nume fictive de beneficiari. Aceste identitati fictive erau folosite de membrii gruparii, deplasati in strainatate in scopul ridicarii sumelor transferate de victime.

O a doua modalitate era postarea, pe site-uri specializate in comertul electronic, a unor anunturi de vanzare pentru bunuri pe care, in realitate, nu le detineau, in locul folosirii sistemelor uzuale de garantare a tranzactiilor on-line (tip escrow), autorii determinau victimele sa faca depozite temporare, prin sisteme de transfer rapid de bani tip Westerne Union sau Money Gram, pe numele unor persoane de incredere, cu posibilitatea anularii transferului in cazul neacceptarii bunului de catre cumparator.

O alta optiune pentru comiterea faptelor a constat in efectuarea de transferuri neautorizate din conturile bancare ale unor societati straine in conturi controlate de autori, intrarea in posesia acestora fiind realizata prin transferuri repetate ale sumelor obtinute ilicit, cu ajutorul altor participanti.

Prejudiciul creat prin faptele inculpatilor se ridica la suma de 1.260.304 dolari in cazul fraudei informatice asociata cu furtul (12 victime) si la 138.896 dolari, 91.780 AUD si 6 247 GBP, in cazul fraudei informatice asociata cu inselaciunea (55 victime).

Compania eBay Inc. a formulat, de asemenea, sesizari privind detinerea fara drept de date ale unor conturi eBay valide (user id si parola), compromiterea unor conturi eBay si accesarea fara drept a platformei eBay.

Pe parcursul urmaririi penale, in vederea repararii pagubei produsa prin infractiune, au fost dispuse masuri asiguratorii, prin instituirea sechestrului asupra unor sume de bani si a unor bunuri mobile si imobile ale inculpatilor.


Cauza a fost trimisa spre competent solutionare Tribunalului Valcea.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.