Zece tineri din localitatea Gruia-Mehedinti s-au aruncat in Dunare, marti, pentru a prinde crucea aruncata de preot de Boboteaza, insa jumatate dintre ei au revenit in scurt timp la mal deoarece nu au putut suporta temperatura scazuta a apei, transmite corespondentul NewsIn.

In fiecare an de Boboteaza, tinerii din localitatea dunareana Gruia se arunca in Dunare dupa cruce, dupa care participa la un concurs de cai. Marti dimineata, satenii s-a adunat la biserica din centru pentru a participa la slujba religioasa, iar apoi tot alaiul s-a indreptat spre portul din Gruia, unde preotul a continuat slujba religioasa de sfintire a apei. Pe malul Dunarii se adunasera peste 500 de persoane, majoritatea tineri din Gruia, dar si din alte sate invecinate. Multi sateni vin in port si cu animalele din batatura pentru a fi sfintite de preot in aceasta zi. Oamenii cred ca in felul acesta animalele lor vor fi sanatoase pe tot parcursul anului.

Termometrul indica minus 11 grade, astfel ca satenii se intrebau daca mai indrazneste cineva sa se arunce in apa. Dar, spre surprinderea acestora, mai multi tineri si-au aruncat hainele si, incurajati de pe margine de prieteni si rude, s-au aruncat in Dunare dupa cruce. Zece concurenti au luat startul, insa, cand au dat piept cu apa rece, jumatate dintre ei au renuntat la cursa. Castigatorul a fost Dumitru Duroi, zis si „Billy”, de 26 de ani, din Gruia.

"Si anul trecut am participat si sa stiti ca mi-a ajutat Dumnezeu. De aceea am vrut sa particip si acum, dar nu ma gandeam ca tocmai eu voi prinde crucea. Sunt foarte bucuros”, a spus Dumitru Duroi. Localnicii spun ca tanarul care prinde crucea aruncata de preot in Dunare in ziua de Boboteaza are noroc tot timpul anului. Billy a castigat in plus si 300 de lei din partea primarului din Gruia, Alexandru Nedelcu. Au fost acordate premii si pentru locul II (200 de lei), locul III (100 de lei), mentiune (50 de lei) si cate 30 de lei pentru fiecare participant.

Aceleasi premii au fost acordate de Primarie si celor care au participat la concursul de cai. In port se stransesera peste 50 de localnici care tineau cu tot dinadinsul sa participe la concurs, insa, in final, organizatorii au reusit sa-i convinga pe cei cu „martoage” ca in concurs intra numai caii bine intretinuti. Asa se face ca in competitie au mai intrat vreo zece cai, iar castigator a fost desemnat Daniel Raducan zis „Duna”.

Dupa ce s-au incheiat manifestarile, fiecare s-a intors acasa la gura sobei, pentru ca de Boboteaza nimeni nu munceste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.