Actul normativ care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat face economii tocmai printre pensionarii saraci. Actorii, asistentii maternali si medicii cu pensii de cateva milioane sunt socati de decizia Guvernului.

OrdonanTa care trebuia sa aduca economii la buget din pensiile de zeci de mii de lei ale celor din Interne, Aparare si Justitie a redus drastic veniturile pensionarilor saraci care mai castigau un ban de la stat. Sistemul de protectie sociala, cel sanitar, educatia, dar si teatrele vor fi date peste cap dupa ce pensionarii vor fi nevoiti sa renunte la jobul care le aducea un ban in plus.

Pentru Victor Rebengiuc, salariat al Teatrului National Bucuresti, „noua lege reprezinta o mare prostie: pensia reprezinta o rasplata fireasca dupa 52 de ani de munca, este ca si cum as fi constrans sa nu mai muncesc, desi eu pot si vreau sa o mai fac si nu vreau sa fiu solidar cu puturosii“.

In plus, este suparat actorul, „in teatru nu este ca in medicina sau ca in cazul cadrelor didactice, pentru ca eu nu repet acelasi lucru toata viata, acum eu joc rolurile varstei mele, eu nu sunt ridicol si nu vreau sa joc un Romeo. Exista personaje mai in varsta care trebuie interpretate, in general, de actori de varsta corespunzatoare“. Apreciatul actor arata ca va atrage atentia UNITER pentru a organiza o miscare de protest: „Politicienii ne-au promis cerul si pamantul in campanie, iar acum nu stiu cum sa ne mai ia, daca ei propun sa ne castigam venituri suplimentare de la teatre particulare, sa construiasca ei asa ceva“.

Actorul Valentin Uritescu, cu o pensie de 1.320 de lei si care mai castiga de la radioul si televiziunea de stat, crede ca „legea este o mare tampenie, desi parca Emil Boc imi era simpatic“. El crede ca legea va atrage dupa sine „prostirea“ programelor de televiziune si de radio, care vor ramane doar cu „actori fara scoala si cu decolteuri“. Actrita Mariana Mihut, pensionara doar de doua luni, atrage atentia asupra faptului ca „oricum pensia este indecent de mica“, iar veniturile celelalte oricum „nu sparg bugetul de stat“. „Iar pentru acele roluri pentru care mai iau astazi alti bani de la stat in afara de pensie muncesc extraordinar de mult, joc si cate patru ore in unele piese“, se plange actrita. Mariana Mihut va semna petitia lui Rebengiuc, la fel si actrita Ileana Stana Ionescu, care spune ca are cumulat, din pensia de parlamentar si cea de actrita, 2.400 de lei.

„O sa-i afecteze pe multi“, spune Radu Beligan, care crede ca problema e, in primul rand, una de valoare: „Ce sa faci cu un mare actor de care ai mare nevoie? Sa-l obligi sa joace la jumatatea platii?“. Tocmai ce vazuse declaratiile de venituri ale ministrilor: „Nici daca traiam zece vieti nu reuseam sa strang atata“. Daca decizia o sa-l loveasca direct, stie ce va face, „O sa ma odihnesc“, si rade resemnat: „Asa e firea mea nenorocita. Daca as fi fost preocupat de bani, nu eram un sarantoc. Am stiut numai povestea cu teatrul, nu si pe cea cu banii. Si cand e atata lume necajita in jurul meu, n-as putea fi fericit cu mai multi bani decat imi trebuie“, a incheiat Beligan. Amuzat si deloc ingrijorat, Mircea Albulescu invita, la randul lui, la prudenta: „E o chestiune care se discuta. Daca medicii, profesorii si artistii ar fi platiti la bucata, ar sari bugetul in aer“, glumeste actorul.

Ioana Alexandru are 63 de ani si este pensionara si asistent maternal in acelasi timp. Din 1997, de cand s-a angajat la stat, a avut in grija sapte copii, iar acum are in grija o fetita de opt ani cu handicap. Spune ca a ales sa fie asistent maternal pentru ca are o pensie de cinci milioane, dupa 27 de ani de munca in comert. Daca va fi pusa sa aleaga, Alexandru spune ca va renunta la pensie, pentru ca ajunge doar la jumatate din salariul de la stat. „Statul nu gandeste; ar trebui sa fie multumiti ca nu stam degeaba si muncim si platim dari si nu sunt nevoiti sa ne plateasca ajutor de incalzire sau sa ajungem pe strada si sa aiba grija de noi; lumea tot o sa munceasca, numai ca la negru, asa cum eu ma puteam duce ca bona la o familie pe 12-13 milioane de lei vechi“, spune asistentul maternal.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.