In vara trecuta, romanii au cheltuit peste posibilitati, insa nu pentru a pune bani albi pentru zile negre, ci pentru a plati facturile de telefon, de intretinere, pentru mancare si benzina.

Factura totala a cheltuielilor lunare ale unei familii a fost de 1.954 lei (544 euro) in al treilea trimestru al anului trecut, iar veniturile banesti au ajuns la o medie lunara de 1.836 lei (511 euro), arata Institutul de Statistica (INS). Analistii spun ca diferenta a fost acoperita fie din creditul de consum, fie din veniturile din zona gri, nefiscalizata, a economiei.

Romanii nu au facut investitii importante, grosul cheltuielilor care nu sunt dedicate consumului fiind achitarea impozitelor si a taxelor.

Romanii cheltuiesc cei mai multi bani pe alimente, pentru care aloca 40,3% din banii destinati consumului. Suma pe care a cheltuit-o lunar o familie in perioada iulie-septembrie pentru alimente a fost de 558 lei. Analistii spun ca, desi romanii "consuma" o mare parte din bani pe mancare, ei nu fac excese comparativ cu alti europeni, dovada fiind echivalentul in euro al cheltuielii, de numai 155 de euro/familie. Cheltuielile de transport si facturile de telefon au inghitit cate 105 si respectiv 70 lei din bugetul de cheltuieli al unei familii. Educatia nu a avut buget deoarece, in medie, o familie a cheltuit pe luna in vara trecuta suma de 8 lei si 30 de bani (2,30 euro) in acest scop. Impartita pe zile si pe membrii unei gospodarii, moneda nationala aproape ca nu are diviziune pentru cumpararea de carti, obicei la care se refera statisticile la capitolul "educatie". E vorba de suma de 10 bani.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.