Victimele accidentelor de circulatie din Romania trebuie sa astepte, in multe situatii, ani buni pana sa-i vada pedepsiti pe cei vinovati si sa-si primeasca despagubirile cuvenite.

Masinaria justitiei se misca greoi chiar si atunci cand circumstantele accidentelor sunt clare de la bun inceput. O bucuresteanca a asteptat trei ani pana sa-l vada trimis in judecata pe omul care accidentat-o grav dupa ce acesta a intrat aiurea pe contrasens si i-a lovit frontal masina care circula regulamentar. Un alt roman s-a straduit patru ani sa demonstreze o evidenta, si anume ca sotia sa, omorata de un sofer imprudent, se afla pe zebra in momentul producerii accidentului.

Altul s-a batut zece ani cu sistemul judiciar romanesc sa dovedeasca faptul ca fiul sau a murit exclusiv din vina conducatorului auto care l-a lovit cu masina. Specialistii in domeniu au explicat pentru "Romania libera" ca de vina pentru tergiversarea acestor dosare sunt coruptia din institutiile judiciare, procedurile complicate, pregatirea slaba a anchetatorilor si chiar a unora dintre avocatii victimelor, care de multe ori nu stiu cum sa-si apere clientii. "Legile din Romania sunt asemanatoare cu legile UE. Numai ca aplicarea lor difera", spune Virgil Melnic, raportor al Comisiei Europene pentru Romania in domeniul accidente rutiere.

O zi de vineri care parea una obisnuita pentru Rose-Maria Gheorghe s-a transformat, in numai cateva secunde, intr-o drama ce dureaza deja de trei ani. Pe 30 septembrie 2005, bucuresteanca circula cu masina proprie pe centura Capitalei, cand pe sensul sau de mers a aparut un alt autoturism, care a izbit-o in plin. "Am fost aruncata in afara carosabilului, m-am rostogolit cativa metri in aer si am ramas suspendata pe marginea unui canal de apa cu diametru mare. Dupa ce doi barbati m-au scos din masina, am devenit inconstienta", povesteste Rose-Maria Gheorghe.

Leziunile pe care le-a suferit in urma impactului au fost dintre cele mai grave, conform expertizei medico-legale: ruptura de ficat, colecist scos, capul spart, mainile si picioarele rupte, dantura partial rupta, imposibilitatea de a mai misca doua degete de la piciorul drept.

"Timpul acordat ingrijirilor medicale a depasit 120 de zile. In tot acest timp si dupa externarea din spital am fost frustrata din cauza situatiei materiale, avand un copil in intretinere care la data accidentului avea trei luni", explica Rose-Maria.

Femeia a sperat ca dosarul se va rezolva rapid, deoarece circumstantele accidentului erau clare. Lucrurile nu au stat insa deloc asa. Desi, potrivit cercetarilor la fata locului, cel de-al doilea sofer, Grigore soitu, a intrat pe contrasens, cercetarea penala privindu-l pe acesta abia s-a miscat timp de trei ani. "Consider ca procurorul tergiverseaza in mod intentionat acest dosar, in scopul prescrierii raspunderii penale a invinuitului, deoarece intr-un an, in afara faptului ca subsemnata am fost audiata o singura data, in octombrie 2007, nu s-a mai efectuat nici un alt act de procedura.

Mai mult, de cate ori ma prezint la Parchetul de pe langa Judecatoria Cornetu, doamna procuror se afla fie «in concediu», fie la audieri, fie are de instrumentat alte dosare", a scris Rose-Maria Gheorghe intr-o plangere adresata instantei.

Teama femeii se baza pe faptul ca, la momentul producerii accidentului, Grigore soitu era ofiter in cadrul Politiei de Frontiera, iar dosarul penal a fost plimbat pe la mai multi procurori, fara ca vreunul dintre ei sa dea o solutie.

Doar plangerea penala a miscat cercetarea

In perioada urmatoare, bucuresteanca a depus alte plangeri si petitii catre autoritatile statului: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor din Parlament, Parchetul General al Municipiului Bucuresti. Aceste institutii nu au facut decat sa respinga acuzatiile femeii. "Tergiversarea solutionarii dosarului s-a datorat unor cauze obiective, respectiv imposibilitatea initiala a audierii invinuitului si necesitatea aplicarii de catre procuror a dispozitiilor procesual-penale referitoare la respectarea dreptului la aparare", se arata in raspunsul primit de Rose-Maria de la CSM. Aceeasi autoritate a gasit o explicatie si pentru faptul ca dosarul s-a plimbat de la un procuror la altul, si anume "fluctuatia de personal" din Parchet.

Exasperata, victima a decis ca ultima cale de a misca lucrurile este depunerea unei plangeri penale impotriva unuia dintre procurorii care s-au ocupat de caz. Decizia s-a dovedit a fi inteleapta, deoarece, ca prin minune, ancheta s-a deblocat. Cazul a fost mutat la un nou procuror, care a decis, in luna decembrie 2008, trimiterea in judecata a lui Grigore soitu.

Rose-Maria Gheorghe spune insa ca, in tot acest timp, a cheltuit sute de milioane de lei vechi din propriul buzunar pentru tratamentele pe care a fost obligata sa le suporte, vindecarea sa nefiind completa nici pana astazi. Probabil ca va mai trece insa multa vreme pana cand femeia isi va recupera banii, avand in vedere faptul ca in Romania procesele nu sunt aproape niciodata scurte.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.