George Copos si Camelia Voiculescu ar fi aranjat operatiuni bursiere neloiale intre firmele pe care le detineau, folosind piata Rasdaq, pentru delistarea societatii Ana Imep, se arata in rechizitoriul DNA in dosarul Loteria II, in care apare si numele lui Dan Voiculescu.

Procurorii DNA o acuza pe Camelia Voiculescu de manipularea pietei de capital pe motiv ca firmele sale si ale lui George Copos au facut tranzactii pe piata Rasdaq, folosindu-se de informatii confidentiale. Toata afacerea a fost centrata pe actiunile SC Ana Imep SA. Astfel, sustin procurorii, s-a urmarit obtinerea unei participatii de peste 90% la SC Ana Imep SA (tranzactionata pe piata nereglementata Rasdaq), care sa permita delistarea societatii de la bursa.

Copos Gheorghe era actionar majoritar al SC Ana Grup SA Bucuresti, firma ce detine toate partile sociale ale persoanei juridice afiliate Banwell Limited cu sediul in Nicosia, Cipru, ce are o participatie de 70% la SC Ana Imep SA Pitesti, judetul Arges.

Astfel, se urmarea ca intreg controlul asupra societatii Ana Imep sa fie detinut de invinuiti, fara ca societatea sa mai fie listata la bursa si fara sa se mai faca o oferta publica de preluare, etapa obligatorie inaintea delistarii. Anchetatorii arata ca, in acest context, Dan Voiculescu a fost cel care i-a indus lui Copos ideea de a delista Ana Imep de la bursa si i-a recomandat sa cumpere actiunile Ana Imep "in ideea unei actiuni concertate". Copos ar fi fost ajutat de Camelia Voiculescu pentru evitarea derularii unei oferte publice obligatorii pe bursa, care ar fi dus la marirea pretului actiunilor.

Asadar, fiica liderului PC Dan Voiculescu e acuzata de anchetatori ca a „actionat concertat la solicitarea invinuitului Sorin Pantis si, impreuna cu Gheorghe Copos, Niculae Ghinea si Giulio-Giuzepe Roza, in scopul de a mentine la un nivel artificial pretul de tranzactionare a emitentului SC Ana Imep, de a evita derularea ofertei publice obligatorii, prin dobandirea unei dispozitii majoritare absolute a acesteia de peste 75% si de a-l delista ulterior”.

„Faptul ca la acel moment erau tranzactionate pe piata Rasdaq, considerata de investitori o piata mai putin transparenta si sigura decat Bursa de Valori Bucuresti, actiunile a peste 1.100 de alte societati comerciale arata ca decizia de a investi peste 1 milion de euro prin achizitia de valori mobiliare ale emitentului Imep nu poate fi intamplatoare, cu atat mai mult cu cat actionarul majoritar al societatii (n.r. George Copos) era un membru important al partidului condus de tatal ei (n.r. Camelia Voiculescu)”, se arata ca in rechizitoriu.

Procurorii mai arata ca George Copos, cu 2.350.000 lei, bani imprumutati de la Grivco, grup de firme controlat de familia Voiculescu, ar fi finantat achizitia de catre acelasi Grivco a unui pachet de actiuni la Ana Imep, care ulterior i-au fost cesionate pentru 2.480.000 lei.

Desi exista o diferenta de pret in favoarea Grivco, anchetatorii arata ca cedarea participatiei de catre Camelia Voiculescu s-a facut la un pret mai mic decat cel de piata. „Grivco a participat la acordul de delistare, desi nivelul participatiei sale, mai mic de 5%, nu avea cum sa fie cunoscut de ceilalti participanti”, se arata in rechizitoriu, potrivit caruia, prin operatiunea de delistare, Camelia Voiculescu a acceptat sa-si cedeze participatia catre Ana Group la un pret cu 584.000 de lei mai mic decat valoarea de piata a acesteia.

De asemenea, anchetatorii sustin ca fiica lui Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, a incercat sa paseze responsabilitatea faptelor sale pe seama fostului ministru al comunicatiilor, Sorin Pantis, si ale directorului Rombell Securities, Gheoghe Nicolae, „sustinand ca ei sunt cei care s-au ocupat efectiv de actiunile Ana Imep si au fost implicati in initierea si negocierea vanzarii actiunilor”.Totusi, procurorii sunt de acord cu versiunea Cameliei Voiculescu in ceea ce il priveste pe Sorin Pantis, motivand in rechizitoriu ca el a fost cel care a semnat personal cinci contracte de imprumut fara dobanda, incheiate de Grivco si George Copos, precum si contractul in baza caruia actiunile cumparate i-au fost ulterior concesionate lui Copos.

„Faptul ca majoritatea operatiunilor bursiere realizate in nume propriu de invinuiti sau prin firmele pe care le controlau s-au realizat prin operatiuni Cross (n.r. incrucisate), prin emiterea unor ordine de vanzare-cumparare simultane, realizate de clienti ai aceluiasi SSIF, fapt ce presupunea, intrucat informatii referitoare la vanzatori nu erau publice, ca alegerea societatii de investitii a fost facuta in baza unor intelegeri intre vanzator si cumparator - coincidenta, datorita numarului mare de operatiuni de acest gen, fiind exclusa”, se mai arata in rechizitoriu.

Procesul Loteria II, in care fostul vicepremier George Copos, fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis si Camelia Voiculescu au fost trimisi in judecata de DNA, pentru manipularea pietei de capital, va incepe pe 22 ianuarie la Tribunalul Bucuresti. Tribunalul Bucuresti a fixat acest termen dupa ce, pe 29 decembrie 2008, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata pe cei trei - alaturi de alte zece persoane - fiind acuzati de manipulare a pietei de capital, dupa ce o societate a lui Copos a creat un prejudiciu de 600.000 de dolari Fondului Proprietatii de Stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.