Modificarile aduse Legii caselor nationalizate au fost criticate, potrivit CCR, pe motiv ca nu ocrotesc in mod egal dreptul de proprietate al celor deposedati abuziv si dreptul de proprietate dobandit de fostii chiriasi. In motivarea deciziei, publicata pe site-ul Curtii Constitutionale, se arata, insa, ca fostii proprietari ai imobilelor preluate abuziv de stat beneficiaza de masuri reparatorii, iar fostii chiriasi beneficiaza de plata unor despagubiri, prin desfiintarea prin hotarari judecatoresti a contractelor de vanzare-cumparare.
"Este echitabil, in aceasta situatie, ca statul sa acorde despagubiri la pretul de piata al imobilelor, care sa permita cumpararea unei noi locuinte, avand in vedere ca, la data dobandirii acelui imobil de la stat, cumparatorul a platit pretul real al imobilului, stabilit in conformitate cu actele normative in vigoare la acel moment", motiveaza Curtea Constitutionala, in replica la criticile potrivit carora chiriasii deveniti proprietari sunt avantajati prin modificarile aduse Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.
"Atat Legea nr.l0/2001, cat si legea criticata sunt legi reparatorii speciale", arata Curtea Constitutionala in motivarea deciziei din 10 decembrie.
In sesizarile formulate de deputati PD-L si PNL, se sustine ca modificarile aduse Legii nr. l0/2001 au efectul unei "noi nationalizari" si contravin Constitutiei. CCR considera, insa, ca "legiuitorul a urmarit mentinerea unui just echilibru intre interesul general al societatii si interesele persoanelor indreptatite".
"Dobandirea, in proprietate, de catre chiriasi, a imobilelor prin vanzare-cumparare, (...), da expresie principiului general de drept potrivit caruia dobandirea cu buna-credinta cu titlu oneros a unui bun valoreaza proprietate pentru cumparator", sustin judecatorii CCR.
Curtea Constitutionala subliniaza conformitatea textului atacat cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului. Astfel, CEDO obliga statul, intr-adevar, la masuri reparatorii, dar nu in mod exclusiv la restituirea imobilelor in natura, masurile reparatorii putand consta si in despagubiri prin echivalent, precizeaza CCR. "Din cuprinsul Legii nr.l0/2001, rezulta ca cei indreptatiti, carora nu li se restituie imobilul in natura, beneficiaza de masuri reparatorii prin echivalent", apreciaza Curtea Constitutionala in motivarea deciziei potrivit careia modificarile legii caselor nationalizate nu incalca legea fundamentala.
Judecatorii CCR arata ca modificarile criticate nu ingradesc accesul la justitie, "deoarece persoanele indreptatite la acordarea de masuri reparatorii se pot adresa justitiei, daca sunt nemultumite de solutionarea cererii in cadrul procedurii administrative".
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, in data de 10 decembrie, ca modificarile adoptate pe 8 octombrie de deputati la Legea caselor nationalizate, prin care casele nationalizate cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura proprietarilor de drept, nu incalca legea fundamentala.
Decizia a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.881, din 24 decembrie 2008.
Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu modificarile Legii 10/2001, precizand ca ataca alte aspecte decat cele deja sesizate, se arata intr-un comunicat de presa remis in 23 decembrie, agentiei NewsIn, de Administratia Prezidentiala.
In sedinta din data de 10 decembrie 2008, Curtea Constitutionala a solutionat sesizarile asupra neconstitutionalitatii Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, sesizari formulate de un numar de 55 de deputati, respectiv 63 de deputati. Cu majoritate de voturi, Curtea a decis ca legea este constitutionala, se arata in comunicatul Biroului de presa al CCR.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii legii.rbatorilor de iarna, din tatele odinioara prea pline de lapte ii ieseau carnaciori
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Rezultate financiare ING Bank: chiar dacă inflația a crescut, banca a dat mai...
Sursa: futurebanking.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Musaca de cartofi: rețeta tradițională românească cu un gust desăvârșit
Sursa: garbo.ro
-
Când un bărbat te iubește cu adevărat, face aceste 7 lucruri în pat
Sursa: kudika.ro
-
Datoria întregii planete a trecut de 320.000 de miliarde de dolari. Care sunt...
Sursa: wall-street.ro