Ochelarii de soare inchisi la culoare provoaca dependenta, asa ca medicii recomanda unii pastelati. Pentru posesorii de ochelari de vedere, este suficienta colorarea lentilelor cu dioptrii.

Cum nivelul radiatiilor solare creste de primavara pina toamna tirziu, este foarte bine sa ne protejam cu ajutorul ochelarilor de soare. Este foarte important insa de unde alegem sa ii cumparam. In cazul in care dorim o protectie mai buna, este de evitat sa achizitionam ochelarii de la tarabe sau chiar de la magazine, care nu asigura calitatea lor. Preturile merg in general de la citeva zeci de mii de lei, pret de butic, pina la citeva mii de euro, cei de firma. Medicii spun insa ca nu ar trebui sa ne ghidam neaparat dupa preturi. Ochelarii de soare scumpi nu sint neaparat cei care de care avem nevoie.

Ridurile din jurul ochilor combatute cu ochelari

,,Este indicat sa purtam ochelarii de soare cit mai mult timp, atunci cind soarele straluceste puternic si cind ne deranjeaza lumina solara", recomanda medicul oftalmolog Andrei Filip. In afara de faptul ca ne ajuta sa suportam mai usor lumina, ochelarii de soare cu o protectie de raze ultraviolete buna ne pot scapa de cataracta, si pot preveni ridurile din jurul ochilor cauzate de lumina puternica. Este foarte important ca atunci cind alegem o pereche de ochelari sa verificam daca acestia au sau nu un certificat de conformitate. Autenticitatea certificatului poate fi verificata cautind insemnele CE (marcajul european) si CS (marcajul national de conformitate), alaturi de care sta scris numarul unitatii care a facut verificarea.

Lentilele heliomate, preferate

Atunci cind alegem o pereche de ochelari trebuie sa fim foarte atenti. In primul rind se recomanda ca acestia sa fie cumparati de la un atelier de specialitate si in nici un caz de la colt de strada. ,,Avind in vedere ca sint foarte multi pacienti care necesita ochelari cu dioptrii, este recomandabil ca ochelarii sa fie facuti intr-un cabinet de optica medicala. Pe lentilele cu dioptrii se face o colorare care costa foarte putin", spune Monica Pop, medic primar oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie din Bucuresti. Totodata, sint indicati ochelarii cu lentile heliomate, care se inchid la culoare in cazul unei lumini mai puternice si se deschid cind lumina este mai slaba. Este bine de stiut ca ochelarii mai inchisi la culoare nu asigura neaparat un grad de protectie mai ridicat, ba din contra, atunci cind ii scoatem de la ochi ne obisnuim mai greu fara sa-i purtam. Sint recomandati ochelarii cu lentile in culori calde.

Ochelarii de soare, nerecomandati copiilor

In legatura cu ochelarii de soare pentru copii, parerile sint impartite. Exista medici care considera ca micutii au nevoie de o buna protectie a ochilor. In aceste cazuri, medicul oftalmolog Daniela Valahura recomanda copiilor tot acelasi gen de ochelari pe care ii poarta si adultii. Alti specialisti considera ca cei mici nu ar trebui sa poarte ochelari, deoarece nu au o fotofobie dezvoltata. Monica Pop, de la Spitalul de Oftalmologie din Bucuresti, considera ca prichindeii pe care-i deranjeaza lumina solara ar trebui sa fie dusi urgent la medicul oftalmolog.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.