Crestin-democratul flamand (CDV) Herman Van Rompuy, insarcinat duminica de regele Albert al II-lea sa formeze un Guvern, a inceput luni consultarile cu partidele din coalitia guvernamentala, pe fondul situatiei incerte provocate de conflictele dintre flamanzi si francofoni.
Din coalitia guvernamentala fac parte crestin-democratii si liberalii flamanzi si crestin-democratii, liberalii si socialistii francofoni.
In principiu, negocierile vor fi rapide, pentru ca cele cinci partide au ajuns la un acord saptamana trecuta pentru formarea unui Guvern identic cu cel de pana acum, cu exceptia premierului si ministrului justitiei.
La 19 decembrie, premierul Yves Leterme si ministrul justitiei Jo Vandeurzen au demisionat dupa ce au fost acuzati ca au facut presiuni asupra justitiei sa valideze planul de salvare a bancii Fortis.
Potrivit presei de luni, un nou Guvern ar putea fi format pana la 31 decembrie.
Totusi, "raman cateva aspecte care trebuie negociate", a subliniat politologul Jean Faniel. Van Rompuy, care nu este inca absolut sigur ca va fi premier, va trebui in primul rand sa-si gaseasca un succesor la conducerea Camerei Deputatilor, a explicat politologul. Acesta este insa un obiectiv dificil, avand in vedere ca in Belgia cea mai mica modificare a repartitiei functiilor la nivel federal ar putea distruge echilibrul fragil din tara.
Daca va reusi sa formeze acest Guvern, Van Rompuy, care a acceptat aceasta misiune contrar vointei sale, se va confrunta cu o serie de provocari, printre care adoptarea bugetului pentru anul 2009, implementarea unui plan de relansare economica, gasirea unei solutii durabile la Fortis si tensiunile tot mai mari dintre comunitati, inainte de scrutinul regional din iunie 2009.
"Va fi el la inaltime?", se intreba luni cotidianul francofon La Libre Belgique.
In timp ce partidele majoritatii s-au aratat multumite de numirea lui Van Rompuy, diferitele formatiuni nationaliste flamande au criticat nominalizarea acestuia. Numirea lui Herman Van Rompuy la conducerea Guvernului este inutila, considera Jean-Marie Dedecker, presedintele miscarii populiste si radicale cu acelasi nume, aflata in crestere in sondaje.
"Singurul lucru care uneste acest Guvern de centru-stanga este teama de a ajunge in fata alegatorilor", a adaugat el, criticand Belgia, devenita o tara imposibil de condus "fara o reforma a statului".
Partide flamande si cele francofone din Bruxelles si Valonia se afla pe pozitii opuse de un an si jumatate privind cererile tot mai numeroase de autonomie ale celor dintai. Conflictul a relansat temerile legate de o destramare a Belgiei.
"Campania electorala ar trebui axata pe viitorul acestei tari. Daca mizele cresc din nou in timpul campaniei, acest lucru nu va favoriza dialogul la nivel federal", a avertizat Jean Faniel.
In situatia actuala, Van Rompuy nu va fi mai "bine inarmat" decat Yves Leterme, care s-a confruntat dupa alegerile legislative din iunie 2007 cu o criza aproape continua din cauza conflictelor dintre comunitati.
Cele cinci partide majoritare au ajuns totusi la un acord pentru formarea unui Guvern provizoriu, pana la un scrutin legislativ anticipata, care va avea loc in paralel cu scrutinul regional, in iunie 2009. Totusi, nu exista garantii ca Guvernul lui Van Rompuy va dura pana la viitoarele alegeri, prevazute pentru anul 2011.
"Nu este decat un angajament. Dar ce se va intampla de acum inainte?", se intreaba Jean Faniel, in conditiile in care din iunie 2007 pana in prezent Belgia a cunoscut numai noua luni de guvernare stabila.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 9-15 decembrie...
Sursa: garbo.ro
-
Leacuri bătrânești pentru arsuri stomac - remedii naturale eficiente
Sursa: kudika.ro
-
CCR a decis când va analiza cererile de anulare a alegerilor
Sursa: wall-street.ro