Noul Guvern instalat la Bucuresti, care vine dupa doi ani de blocaj politic si din care fac parte 11 fosti ministri, dar putini reformisti, aduce speranta stabilitatii politice, insa dilema austeritate versus politici sociale ameninta perspectiva unor masuri anticriza eficiente, scrie presa straina, precizeaza NewsIn.

Noua coalitie de centru-stanga din Romania a depus luni juramantul, dand speranta unor decizii politice rapide pentru a indeparta amenintarea crizei financiare in acest stat sarac al Uniunii Europene, anunta Reuters, precizand ca aceasta coalitie ii reuneste pe fosti adversari care au terminat insa la egalitate cursa electorala din noiembrie - centristii din PD-L si social-democratii din PSD, acestia din urma mostenitori ai liderilor din era comunista si patati de scandaluri de coruptie, potrivit Reuters.

Noul Guvern, afirma Reuters, da un impuls stabilitatii politice intr-un moment in care economia incetineste accentuat, iar economistii avertizeaza ca lipsa globala de lichiditati ar putea face Romania incapabila sa-si finanteze uriasul deficit comercial. Cei doi ani de blocaj politic, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, au lasat statul de la Marea Neagra mai vulnerabil decat multi dintre vecinii sai mai dezvoltati din estul Europei, spun economistii.

Insa o istorie de conflict dur si divergente politice intre PD-L si stanga ameninta capacitatea lor de a cadea de acord asupra unor reduceri drastice de cheltuieli si de a revigora eforturile anticoruptie asupra carora insista Bruxelles-ul, considerandu-le cruciale, scrie Reuters. "Acest Guvern poate implementa politici anticriza propriu-zise cu conditia sa stie cum sa o faca", a declarat Alina Mungiu-Pippidi de la Societatea Academica Romana. "Principala mea ingrijorare este ca lupta impotriva coruptiei este sacrificata de dragul eforturilor anticriza", a completat ea.

Coalitia premierului Emil Boc a castigat votul parlamentar de incredere cu 324 de voturi pentru fata de 115 impotriva. Boc, in varsta de 42 de ani, s-a grabit sa le dea asigurari investitorilor ca Guvernul sau va preintampina rapid amenintarile economice. Totodata el a subliniat ceea ce Reuters numeste "dilema cu care se confrunta": sa aiba un buget de stat restrans, dar sa-i protejeze pe cei mai saraci de consecintele descresterii economice. "Cunosc responsabilitatea care ne sta pe umeri", a declarat Boc in fata Parlamentului. "Acest Guvern nu va ezita sa ia masuri dure, asa cum nu-si va sacrifica politicile sociale pentru a atenua efectele aspre ale crizei", a mai spus premierul.

Economistii spun ca reducerea cheltuielilor publice este cruciala pentru a mentine economia Romaniei pe linia de plutire si pentru a reda increderea pietelor cuprinse de nervozitate, insa Boc s-ar putea sa fie nevoit sa lupte pentru a introduce masuri eficiente ca sa mentina deficitul fiscal sub plafonul de 3% din PIB indicat de UE. El mosteneste un buget pentru care criticii invinovatesc Cabinetul lui Calin Popescu-Tariceanu, care nu a reusit sa puna bani deoparte pentru vremuri grele, ci a cheltuit fara masura pe beneficii sociale si salarii.

Potrivit Reuters, Cabinetului lui Boc ii lipsesc suficient de multi reformisti verificati pentru a face fata provocarilor fiscale, in schimb include promotori ai unor politici salariale generoase precum ministrul educatiei Ecaterina Andronescu.

Boc se confrunta, de asemenea, cu dificila sarcina de a-si respecta promisiunile preelectorale in privinta cheltuielilor publice, care au dominat campania, in conditiile in care partidele au curtat electoratul mai sarac, nemultumit de disparitatile sociale.

Este probabil sa sporeasca tensiunile sociale si mai mult, pe masura ce companiile disponibilizeaza muncitori si anunta opriri ale productiei, dar o descrestere accentuata a economiei este asteptata sa aiba loc abia anul viitor, contrastand cu anul acesta, cand s-a inregistrat o crestere economica accelerata, cea mai rapida din UE. Deficitul bugetar in acest an este de asteptat sa ajunga la 4%, iar economistii spun ca intentiile anuntate de Boc de a-l aduce la sub 2% sunt nerealiste.

"Ce pot face este sa ia masuri care sa arate clar intentia de a duce deficitul sub 3% in urmatorii doi-trei ani", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.